Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

HIFK ja TPS raikastavat naisten jääkiekkoliigan välieriä, mutta mitalipeleihin pääseminen on vaatinut "kivien kääntelyä"

Keskiviikkona käynnistyvissä naisten jääkiekkoliigan välierissä pelaavista joukkueista Kiekko-Espoo on hallitseva Suomen mestari ja jatkaa espoolaisia menestysperinteitä, mutta vastustaja Turun Palloseura pelaa ensimmäisissä välierissään.

Toisessa parissa kohtaavat Helsingin IFK ja Oulun Kärpät, joista jälkimmäinen kuuluu viime vuosikymmenen menestyjiin. HIFK jahtaa viime kauden pronssin jatkoksi ensimmäistä loppuottelupaikkaansa, mutta kolmanteenkin liigakauteen on mahtunut vielä oppirahojen makselua.

– HPK laittoi meidät tiukille puolivälierissä. Opimme itsestämme uusia asioita ja jouduimme kääntämään kiviä, HIFK:n päävalmentaja Saara Niemi kertoi tiistaina etäyhteyksin järjestetyssä mediatilaisuudessa.

Mitä kivien alta löytyi?

– Peli siellä on, ei se ole kadonnut, mutta tässä vaiheessa kautta nämä ovat tunnepuolen ja pääkopan asioita. Se on ihan inhimillistä, kun edellisestä häviöstä on puoli vuotta. Aletaan oikoa, ja meille kävi niin puolivälierien kahdessa ensimmäisessä pelissä, Niemi vastasi STT:n kysymykseen.

HIFK voitti ensimmäisen puolivälierän niukasti, mutta toisessa HPK tasoitti voitot. Kolmannesta ottelusta alkaen helsinkiläiset ottivat ottelusarjan haltuun ja etenivät jatkoon voitoin 3–1.

– Tärkeää oli, että saimme kurssin käännettyä tarpeeksi ajoissa. Pelaajien kanssa pitää käydä näitä asioita läpi ja onnistuimme siinä.

Kärppien kapteeni Suvi Käyhkö kuuluu joukkueen konkareihin ja tuntee pudotuspelien kihisevän painekattilan jo viime mestaruuksien 2017 ja 2018 ajoilta.

– Pyrin omalla esimerkillä johtamaan, mutta myös puheella on merkittävä rooli. Voitot ratkaisevat. Ei jäädä miettimään menneitä. Henkinen puoli on tosi merkittävä tässä vaiheessa, että pää pysyy mukana.

Tuttu työpari vastassa

Runkosarjassa edettiin Kiekko-Espoon, HIFK:n ja Kärppien tahdissa, mutta viidenneksi sijoittunut TPS keikautti puolivälierissä Tampereen Ilveksen kesälomille.

Turkulaisjoukkue tietää Kiekko-Espoon vaarallisuuden, mutta ei suostu vain vastaantulijaksi paras viidestä -systeemillä pelattavassa ottelusarjassa.

– Se merkitsee paljon, että olemme päässeet tänne asti. Valmennuksella on tunne, että olemme vasta matkalla. Ei ole muuta tavoitetta kuin voittaa seuraavakin ottelusarja, TPS:n päävalmentaja Terhi Mertanen painotti.

Runkosarjan pisterohmu Estelle Duvin alleviivaa valmentajansa näkemyksen.

– Jokainen tekee kovasti hommia peleissä ja treeneissä. Olemme valmiita yllätykseen, mutta tiedämme, että vastassa on taitavia pelaajia. Kovia pelejä on tulossa, ranskalaishyökkääjä sanoi.

Kiekko-Espoon päävalmentaja Sami Haapanen tuntee hyvin TPS-luotsi Mertasen.

– Minulla on yhteistä historiaa hänen kanssa. Hän on pelannut valmentamassani joukkueessa ja olemme myös valmentaneet yhdessä.

– Heidän ykköskentän tehot ovat olleet huikeat. Duvin, Maija Otamo ja Emmi Metsä-Tokila ovat pelanneet huikean hyvän kauden, mutta ei TPS ole vain yhden kentän joukkue. Tepsillä on paljon pelaajia, jotka ovat vähän aliarvostettuja, Haapanen näki.