Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Koripallotähti Brittney Griner tuomittiin yhdeksän vuoden vankeuteen Venäjällä

Yhdysvaltalainen koripallotähti Brittney Griner tuomittiin Venäjällä yhdeksän vuoden vankeuteen huumeiden salakuljetuksesta ja hallussapidosta. Tuomari Anna Sotnikova määräsi 31-vuotiaalle Grinerille torstaina maksettavaksi myös miljoonan ruplan (noin 16 000 euron) sakon.

Griner oli aiemmin tunnustanut syyllisyytensä huumerikokseen ja myönsi virheensä myös torstaina himkiläisessä tuomioistuimessa Moskovan ulkopuolella.

– Tein rehellisen virheen ja toivon, että päätöksenne ei päätä elämääni täällä. Haluan oikeuden ymmärtävän, että kyse oli vilpittömästä virheestä, jonka tein kiireessä ja stressissä, kun yritin päästä takaisin joukkueeni luokse, Griner sanoi torstaina.

Griner pidätettiin helmikuussa Moskovan lentokentällä, kun hänen matkatavaroistaan löytyi kannabisöljyä sisältäviä sähkötupakan patruunoita. Pidätys tapahtui joitakin päiviä ennen kuin Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden julkaisi välittömästi tuomion jälkeen lausunnon, jossa hän kehotti Venäjää vapauttamaan Grinerin. Biden kertoi tekevänsä kaiken mahdollisen, jotta Griner pääsisi takaisin kotimaahansa.

– Venäjä on pidättänyt Brittneyn väärin perustein. Sitä on mahdotonta hyväksyä, ja kehotan Venäjää vapauttamaan hänet välittömästi, jotta hän voi olla vaimonsa, läheistensä, ystäviensä ja joukkuetovereidensa kanssa, Biden sanoi.

Yli kaksimetristä Grineriä pidetään yhtenä maailman parhaista naiskoripalloilijoista. Kaksinkertainen olympiavoittaja on edustanut Venäjällä Jekaterinburgin joukkuetta ja Pohjois-Amerikan WNBA-liigassa Phoenix Mercurya.

Griner valittaa tuomiosta

Grinerin asianajajat Maria Blagovolina ja Aleksandr Boikov kertoivat olevansa erittäin pettyneitä tuomioon ja valittavansa siitä.

– Oikeus jätti huomioimatta täysin kaikki puolustuksen todisteet ja mikä tärkeintä, syyllisyyden tunnustamisen, asianajajat sanoivat lausunnossaan.

Syyttäjä Nikolai Vlasenko oli vaatinut aiemmin Grinerille yhdeksän ja puolen vuoden vankeutta enimmäisrangaistuksen ollessa kymmenen vuotta.

Grinerin tapaus on herättänyt spekulaatioita mahdollisesta vankienvaihdosta Yhdysvaltain ja Venäjän välillä. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kertoi viime viikolla tehneensä ehdotuksen Grinerin sekä vakoilusta syytetyn entisen merijalkaväen sotilaan Paul Whelanin vapauttamisesta.

--

Juttua on korjattu: Jutussa mainittiin aiemmin, että Griner pidätettiin joitakin päiviä sen jälkeen kun Venäjä oli aloittanut hyökkäyssodan Ukrainassa. Griner pidätettiin todellisuudessa ennen kuin Venäjä aloitti hyökkäyksen.