Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fanityttö kasvoi taistelijaksi – Reetta Hurske haluaa juosta Münchenissä kahdesti

Naisten pika-aidat oli pari kolme vuotta sitten Suomen kuumin yleisurheilulaji, mutta EM-kilpailuissa Münchenissä suorituspaikoilla ja haastattelualueella kuuluu vain Reetta Hurskeen suomi.

Mitä on tapahtunut?

– Loukkaantumisille ei voi mitään. Se on ollut suurin haaste monelle, ja sellaista sattuu, Hurske kertoi perjantaina Suomen joukkueen hotellilla.

Dohan MM-kilpailuissa 2019 Hurske, Nooralotta Neziri ja Annimari Korte etenivät välieriin. Koronapandemia sysäsi Tokion olympialaiset vuodelta 2020 seuraavaan. Hurske ja Korte selvisivät Tokion lähtötelineisiin, mutta jäivät alkueriin.

Nezirin tämä kausi meni jatkuvien loukkaantumisten takia pilalle jo varhain. Korona kuritti Kortteen kisakelvottomaksi, joten Hurske oli ainoa 100 metrin aitajuoksun suomalaistaitaja jo MM-kilpailuissa Eugenessa. Kolmikon takana Lotta Haralakin on kärsinyt loukkaantumisista.

– Kärki on kapea, mutta on se muuallakin. Kalevan kisoissa ilahdutti se, millaisella ajalla hopeaa otettiin, Hurske mainitsi Jessica Kähärän myötätuulituloksen 13,33.

– Toivottavasti aitajuoksubuumi on elossa ja tulisi uusia.

Hurske myöntää tilanteen olevan erikoinen, kun hän on ainoana 100 metrin aitajuoksijana arvokilpailuissa, mutta näkee siinä hyviäkin puolia.

– On täällä muitakin ihmisiä, joiden kanssa voi jutella kuin aiturit. Hyväkin, että tutustuu muihinkin urheilijoihin. Tsemppiviestejä tulee kyllä (aitureilta), mutta he antavat minun myös keskittyä kisoihin. Tiedän senkin, että on hankalaa seurata kisoja kotisohvalta.

Piikkijuoksu mielessä

Hurske juoksee kuudensissa aikuisten ulkoratojen arvokilpailuissa. Välieriin yltäminen Eugenessa luo odotuksia, vaikka siellä touhu menikin kolisteluksi, ja himoittu finaalipaikka oli kaukana.

– Tavoitteet ovat ainakin korkeammat kuin neljä vuotta sitten, hän viittasi EM-Berliiniin ja välieriin yltämiseen.

Münchenissä Hurske pääsee suoraan välieriin. Toinen juoksu olisi jo finaali.

– Toivottavasti sunnuntaina tulee piikkijuoksu. Sellaista ei ole tullut vielä tällä kaudella. Finaaliin päästäkseen pitää juosta 12,80–12,90.

Mitä muuta kuin aitoihin törmäilyn välttämistä arvokilpailut ovat opettaneet?

– En tiedä onko se opettanut sitäkään. Sellaista vain sattuu. Kisat ovat opettaneet valmistautumista ja sen, että tilastot ovat tilastoja. Nytkin edellä on paljon sellaisia, joita olen voittanut. En ole vain fanityttönä katselemassa meidän lajin kärkeä vaan taistelemassa.

Hurskeen kauden paras aika on 12,88, joten kiristysvaraa on. Ennätys on kesältä 2019 Joensuusta 12,78. Korte juoksi tuolloin Suomen ennätyksen 12,72.

Mihin olet tyytyväinen, kun kilpailut sunnuntai-iltana mahdollisimman myöhään päättyvät?

– Oikein tyytyväinen olen ennätykseen ja siihen, että saan onnistuneen juoksun. Sitten aikakin riittää.