Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aivovamma ei vienyt Aslak Uurtamon rakkautta urheiluun – "Pyöräilyväki on tavallaan toinen perhe"

Mennyt kesä toi yhden lisämitalin tamperelaisen Aslak Uurtamon palkintokaappiin, sillä hän saavutti SM-hopeaa BMX-pyöräilyn yli 30-vuotiaiden sarjassa. Uurtamon, 40, tie mitalimieheksi on kuitenkin hyvin poikkeuksellinen ja rohkaiseva.

Intohimoisesti BMX-pyöräilyä harrastaneen Uurtamon koko elämä sai täysin uuden sävyn runsaat kaksi vuotta sitten, kun hän kaatui pyörällään pahasti.

– Kyseessä oli harjoitustilanne. Sain huonon lähdön ja aloin kiriä eroa umpeen. Muistikuvani tapahtuneesta päättyy radan viimeiseen mutkaan, jonka jälkeisellä rytmisuoralla onnettomuus tapahtui, Uurtamo muistelee STT:n haastattelussa.

Uurtamo menetti rytäkässä tajuntansa lyötyään takaraivonsa rajusti maahan. Iskun rajuutta kuvastaa myös onnettomuudessa pahasti vaurioitunut kypärä.

– Palasin tajuihini jonkin ajan kuluttua ja tajusin, että ympärilläni on ihmisiä. Minut vietiin ambulanssilla sairaalaan, missä todettiin solisluun olevan poikki ja kylkiluideni saaneen vaurioita.

Uurtamo määrättiin sairaalasta pääsyn jälkeen sairauslomalle. Kotona ilmeni kuitenkin muun muassa väsymystä ja muistiongelmia.

– Olin esimerkiksi katsonut elokuvan. En kuitenkaan muistanut sitä, vaan katsoin saman uudelleen aivan uutena asiana, Uurtamo kertoo.

Hän palasi työhönsä linja-autonkuljettajaksi. Työ jäi kesken parin viikon kuluttua äkkirysäyksellä.

– Muistan istuneeni ratin takana, ja seuraava muistikuva on ambulanssista. Selvisi, että olin saanut epilepsiakohtauksen. Onneksi auto oli lipunut kevyesti penkkaan, eikä matkustajille tai sivullisille tapahtunut mitään, Uurtamo kertoo.

Samalla käynnistyivät tarkemmat tutkimukset, jotka kohdistuivat Uurtamon päähän.

– Epilepsia viittasi mahdolliseen aivovammaan. Minulla diagnosoitiin lopulta diffuusi aivovamma, joka aiheutti solutason muutoksia aivoissa. Diagnoosi ei ollut mikään yllätys, se vain vahvisti epäilykset, Uurtamo valottaa.

Into syttyi tv-lähetyksistä

Tamperelaisen Uurtamon kipinä BMX-pyöräilyä kohtaan roihahti 1980- ja 1990-lukujen taitteessa hänen synnyinkaupungissaan Rovaniemellä.

– Näin silloin naapurin televisiosta Eurosportilta BMX-kisan. Innostuin lajista ja sen rämäpäisyydestä. Aloin ruinata vanhemmilta pyörää, sain sen, ja siitä homma lähti käyntiin.

Vammautumisesta kuntoutumisessa oman lajin rooli on ollut merkittävä. Uurtamo palasi pyörän selkään noin puoli vuotta vammautumisen jälkeen. Liikkuminen on auttanut eteenpäin, ja BMX-pyöräily sekä muut harrastajat ovat perheen ohella olleet hänelle suuri voimavara.

– Saamani henkinen tuki on ollut todella tärkeää, sillä pyöräilyväki on tavallaan toinen perhe. Lisämotivaatiota antaa, että myös poikani harrastaa lajia, Uurtamo sanoo.

Uurtamo saavutti jo runsas vuosi onnettomuuden jälkeen lähes uskomattomasti SM-pronssia yli 30-vuotiaiden sarjassa. Tämän vuoden SM-kisoissa hänen tavoitteenaan oli ikäsarjansa mestaruus, mutta hopeakin kelpaa.

– Olin myös kuudes Pohjoismaiden mestaruuskisoissa, sielläkin tavoite oli mitali. Olosuhteet huomioon ottaen olen kuitenkin tyytyväinen, Uurtamo vakuuttaa.