Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Niin kauan kuin sota on päällä, venäläisillä ei ole asiaa kansainvälisiin kisoihin" – maajoukkuehiihtäjiä ei ole patisteltu kulukuurille, mutta sodan vaikutukset näkyvät laduilla

Hiihtopiireissä on kuohuttanut viime viikkoina keskustelunavaukset siitä, että venäläiset ja valkovenäläiset pääsisivät mukaan marraskuussa alkavalle kaudelle.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS sulki heidät pois kilpailuistaan maaliskuussa, mutta asia nousi esiin syyskuussa, kun FIS:n pääsihteeri Michel Vion väläytteli mahdollista paluuta jo tämän vuoden puolella.

– Ehkä löydämme ratkaisun joulukuussa, Vion sanoi ruotsalaisen uutistoimisto TT:n mukaan.

Valtaosa Suomen maajoukkueesta valmistautui keskiviikkona lähtemään Italian Val Senalesiin korkeanpaikan leirille. STT:n Helsingissä jututtamat hiihtäjät eivät toivota venäläisiä tervetulleiksi.

– Henkilökohtainen mielipiteeni on se, että niin kauan kuin sota on päällä, venäläisillä ei ole asiaa kansainvälisiin kisoihin, Johanna Matintalo kertoi Suomen hiihtoliiton mediatilaisuudessa.

– Varsinkin kun puhutaan Venäjän kaltaisesta valtiosta. Olen itsekin nähnyt, miten tärkeä osa urheilu on valtiojohtoista toimintaa tai koko valtiota, jopa isompi kuin monessa muussa maassa. Se alleviivaa sitä, ettei nyt ole oikea aika tai paikka palata. Kun ottaa tilanteen huomioon, se ei ole ajankohtainen asia edes keskustella.

"Ei missään nimessä viivalle"

Muutama päivä sitten Ruotsin hiihtäjät Maja Dahlqvist, Linn Svahn ja Frida Karlsson väläyttelivät jopa boikotin mahdollisuutta, jos venäläiset pääsevät MM-kilpailuihin Planicaan.

Suomen Perttu Hyvärinen painotti, että urheilijoiden pitäisi olla yleisviisaita ja perillä politiikasta, että asiaan voisi ottaa kantaa tarkemmin, mutta mielipiteensä hän teki selväksi.

– Tämän hetken maailmanpolitiikan kannalta ei ole mitään edellytyksiä, että he (venäläiset) olisivat mukana kilpailuissa.

Anne Kyllönen mainitsi, ettei asia ole mustavalkoinen ja siihen pitää suhtautua kriittisesti.

– Ei voi sanoa yhtä oikeaa mielipidettä, eikä varmasti sellaista olekaan. Huippu-urheilijana toivoo, että kaikki maailman parhaat olisivat paikalla kun kilpaillaan, mutta sotaa ei voi missään nimessä hyväksyä, eikä sitä, mitä Venäjä on tehnyt Ukrainaa vastaan.

– On urheilijat, politiikka ja sota. Kaikki kun laitetaan yhteen, niin näyttää siltä, että ei missään nimessä viivalle.

– Pääasia olisi se, että sota loppuisi, Kyllönen toivoi.

Maajoukkueen nuoriin lukeutuvat Niilo Moilanen ja Jasmin Kähärä alleviivasivat olevansa Suomen hiihtoliiton kannalla. Hiihtoliitto tuomitsi helmikuussa Venäjän hyökkäyksen ja vetosi FIS:ään, ettei venäläisiä ja valkovenäläisiä päästettäisi kilpailemaan. Hiihtoliitto tiedotti syyskuussa, ettei se hyväksy venäläisten ja valkovenäläisten osallistumista FIS:n syyskokoukseenkaan.

Säilölumi auttaa

Myös hintojen nousu puhuttaa, mutta Suomen hiihtoliiton johto ei ole pannut urheilijoita kulukuurille.

– Tiedostamme tilanteen. Päättäjätasolla asiaa puidaan enemmän. Tiukkaa viestiä ei ole meille välitetty, miten pitäisi tehdä, Moilanen sanoi.

Hyvärinen tietää riskit.

– Uhka on, että kassa kuivuu nopeammin tyhjäksi kuin aiemmin. Hintojen nousu näkyy myös meillä. Rahaa palaa kauden aikana. Ja joka paikassa. Varsinkin kulkemisen hinta on noussut.

– Inflaatioturvaa ei ole. Tulotaso ja sopimukset eivät nouse samaan tahtiin kuin kustannukset. Se on ongelmallinen tilanne.

Energian hintojen nousu voi pitää Suomessa hiljaisena monta lumitykkiä, mutta maajoukkuehiihtäjien suosimassa Vuokatissa luntaa riittää.

– Isot kasat on tykitetty jo viime talvena. Se on levitetty, ja latu avataan perjantaina, Kähärä avasi asuinpaikkansa tilannetta.