Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fifa patistaa miesten MM-lopputurnauksen maita keskittymään pelaamiseen politikoinnin sijaan

Jalkapallon miesten MM-lopputurnaus on otsikoissa enimmäkseen isäntämaa Qatarin ihmisoikeusrikkomusten takia, eikä Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa tunnu pitävän tilanteesta. Fifa on lähettänyt MM-turnauksessa pelaavien maiden jalkapalloliitoille kirjeen, jossa se kehottaa joukkueita keskittymään Qatarissa pelaamiseen politikoinnin sijaan.

Kirjeestä kertoivat muun muassa The Athletic ja Britannian yleisradioyhtiö BBC. Fifa esittää kirjeessään, ettei urheilu ole vastuussa maailmanlaajuisista ongelmista.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino ja pääsihteeri Fatma Samoura. BBC:n mukaan kirjeessä myönnetään, ettei jalkapallo toimi tyhjiössä ja että urheiluyhteisökin tiedostaa, että eri puolilla maailmaa on erilaisia poliittisia haasteita ja ongelmia. Kirje kuitenkin korostaa, että Fifan mukaan ei ole suotavaa vetää jalkapalloa "kaikkien ideologisten ja poliittisten kiistojen areenaksi".

– Fifassa me yritämme kunnioittaa erilaisia mielipiteitä ja uskomuksia, emmekä julista moraalisia oppitunteja muulle maailmalle, BBC valottaa kirjeen sisältöä.

Qataria on kritisoitu vuosien ajan muun muassa vierastyöläisten huonosta kohtelusta, homoseksuaalisuuden kriminalisoinnista ja naisten oikeuksien polkemisesta. Maan politiikka ei ole muuttunut.

Alkuviikolla Qatarin työministeri Ali bin Samikh al-Marri tyrmäsi ajatuksen, jonka mukaan Qatarin pitäisi perustaa korvausrahasto MM-turnauksen rakennusprojekteissa kuolleille tai loukkaantuneille siirtotyöläisille. Ministeri piti ajatusta "julkisuustemppuna".

MM-kisajoukkueet suunnittelevat kuitenkin rauhanomaisia mielenilmauksia kisojen ajaksi. BBC:n mukaan Englannin kapteeni Harry Kane ja yhdeksän muuta kapteenia aikovat pitää käsivarsinauhaa, jossa seksuaalivähemmistöjä tukeva One Love -teksti. Tanska aikoo käyttää hillittyjä pelipaitoja, ja esimerkiksi mestaruutta puolustavassa Ranskassa MM-otteluja ei näytetä suurissa yleisötilaisuuksissa.