Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Brittilehti: Fifa muutti mieltään ja sallii katsojien sateenkaarivärit Qatarin MM-kisoissa

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on ilmoittanut kansallisille lajiliitoille, että katsojat voivat jatkossa saapua Qatarin miesten MM-kisoihin sateenkaariväreissä, brittilehti Independent kertoi kotisivuillaan.

Fifa ilmoitti ennen Qatarin MM-turnausta, että katsojat saavat osoittaa tukeaan seksuaalivähemmistöille sateenkaariväreillä. Juuri ennen turnauksen alkua Fifa kuitenkin ilmoitti, että sateenkaaritunnukset ovat kiellettyjä.

Independent-lehden mukaan Fifa on jälleen muuttanut mieltään, ja katsojat voivat pukeutua sateenkaariväreihin toisesta ottelukierroksesta alkaen.

Sateenkaarivärit ovat nousseet yhdeksi turnauksen puheenaiheista. Seitsemän eurooppalaisjoukkueen (Saksa, Belgia, Englanti, Hollanti, Sveitsi, Tanska, Wales) kapteenit aikoivat käyttää kisoissa sateenkaariteemaista OneLove-kapteeninauhaa, mutta joukkueet vetäytyivät suunnitelmasta Fifan maanantaisen kurinpitoukaasin myötä.

Mediatietojen mukaan nauhaa käyttävät kapteenit olisivat saaneet otteluiden alussa keltaisen kortin.

Mepit arvostelevat rajusti Fifaa ja Qataria

Euroopan parlamentin jäsenet eli mepit ottavat voimakkain sanoin kantaa jalkapallon miesten MM-turnausta isännöivää Qataria sekä Kansainvälistä jalkapalloliitto Fifaa kohtaan torstaina parlamentissa hyväksytyssä päätöslauselmassa.

Turnausta on arvosteltu rajusti julkisuudessa viime vuodet. Syynä ovat Qatarin ihmisoikeustilanne, kuten seksuaalivähemmistöjen kohtelu maassa, ja MM-infrastruktuuria rakentaneiden siirtotyöläisten karu kohtelu.

Parlamentin mukaan korruptio Fifassa on "räikeää, systeemistä ja syvään juurtunutta". MM-kisojen myöntäminen Qatarille vuonna 2010 "ei tapahtunut avoimesti, eikä tarvittavia riskinarviointeja tehty". Meppien mukaan Fifa on vahingoittanut vakavasti kansainvälisen jalkapallon mainetta ja julkisuuskuvaa.

Mepit kehottavat EU:n jäsenvaltioita ja erityisesti suurten jalkapalloliigojen maita kuten Saksaa, Ranskaa, Italiaa ja Espanjaa painostamaan Euroopan jalkapalloliitto Uefaa ja Fifaa, jotta Fifassa saataisiin aikaan "perustavanlaatuisia uudistuksia".

Vaatimuksena on muun muassa MM-kisojen myöntämisen tekeminen demokraattiseksi ja avoimeksi. Mepit haluavat, että tuleville MM-isännille asetetaan "tiukat ihmisoikeus- ja kestävyyskriteerit".

– Urheilijoiden ja kannattajien suojelemiseksi tapahtumia ei tule myöntää maille, joissa järjestelmällisesti loukataan ihmisoikeuksia ja harjoitetaan sukupuolistunutta väkivaltaa, tiedotteessa todetaan.

Miljoonat ovat jääneet korvausten ulkopuolelle

Mepit linjaavat lisäksi, että Qatarin ja Fifan on myönnettävä korvauksia kaikille jalkapallon MM-kisojen valmistelun uhreille. Kansainvälisen työjärjestön ILO:n mukaan Qatarin hallitus on maksanut 320 miljoonan Yhdysvaltain dollarin edestä korvauksia palkkaväärinkäytösten uhreille, mutta meppien mukaan miljoonat työntekijät ja heidän perheensä ovat jääneet korvausten ulkopuolelle.

– Rahasto pitäisi laajentaa kattamaan kaikki uhrit vuoden 2022 MM-kisoihin liittyvien töiden aloittamisesta lähtien, mukaan lukien kaikki MM-kisojen valmisteluun liittyvät kuolemantapaukset ja muut työntekijöiden ihmisoikeusloukkaukset. Fifaa kehotetaan osallistumaan työntekijöiden perheille tarkoitettuun kattavaan ohjelmaan, josta maksetaan korvausta työntekijöiden surkeista työoloista.

Mepit nostavat esiin myös Qatarin viranomaisten väärinkäytökset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan.

– Samalla Qataria kehotetaan tehostamaan tasa-arvotoimia, kuten naisten holhousjärjestelmän jäänteiden poistamista, ja vahvistamaan samalla naisten asemaa työmarkkinoilla.

Fifa avasi tutkinnan Meksikon kannattajien huudoista ottelussa Puolaa vastaan

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan kurinpitovaliokunta on aloittanut tutkinnan Meksikon kannattajien huudoista, joita kuultiin Meksikon ja Puolan välisessä MM-kisaottelussa, uutisoi ESPN useiden muiden medioiden tavoin. Tiistaina pelattu ottelu päättyi 0–0.

Meksikon jalkapalloliitto on aiemmin ollut Fifan kurinpidon kohteena kannattajien homoseksuaalien vastaisten huutojen takia. Fifa ei kertonut, onko nyt käynnistyneessä tutkinnassa kyse homoseksuaalien vastaisista huudoista.

Eilen Fifa aloitti kurinpitomenettelyn Ecuadorin kannattajien käytöksestä MM-kisojen avausottelussa. Osa Ecuadorin kannattajista esitti Qataria vastaan pelatussa ottelussa loukkaavia huutoja toista eteläamerikkalaismaata Chileä kohtaan.