Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Harjoittelun keventäminen sai Pärmäkosken vauhtiin – Rukan kisojen takaa-ajo alkaa viidenneltä sijalta, ero kärkeen alle 20 sekuntia

Krista Pärmäkoski oli varsin tyytyväinen vauhtiinsa Rukan maailmancupin kymmenellä kilometrillä. Pärmäkoski ennätti perinteisen hiihtotavan kilpailussa viidenneksi 18,3 sekuntia Ruotsin Ebba Andersonia hitaampana. Frida Karlsson varmisti kilpailussa Ruotsin kaksoisvoiton.

– Ei missään nimessä huono hiihto. Ero kärkeen oli ihan siedettävä, Pärmäkoski totesi.

– Fiilis oli hyvä. Taivalkosken Suomen cupissa rasituksen kokonaiskuorma oli liian kova. Kevensin sen jälkeen harjoittelua, ja se näytti nyt riittävän.

Ruotsalaisten lisäksi Pärmäkosken edelle ennättivät Saksan Katharina Hennig ja Norjan Anne Kjersti Kalvå. Edelle hiihtäneistä kukaan ei yllättänyt Pärmäkoskea vauhdillaan.

– Tiesin, että Ebba ja Frida ovat hyvässä kunnossa ja ovat hiihtäneet täällä ennenkin kovaa. Hennig oli hyvä jo Oloksella, Pärmäkoski muistutti.

Pärmäkosken sukset lipsuivat reitin jyrkimmissä nousuissa, mutta hän ei moittinut välineitään eikä voitelua.

– Vaikea sanoa, oliko suksi herkkä vai ei, kun latu ei ollut sellainen rautatie kuin eilen. Latu oli jauhaantunut ja heitin jyrkissä kohdissa suosiolla haarakäynnille. Muuten siinä olisi ollut herkästi naamallansa, Pärmäkoski kertoi.

– Oli taktinen veto siirtyä hyvissä ajoin ladun sivuun. Ei kannattanut väkisin punnertaa nousuja suorilla suksilla.

Kerttu Niskasen hiihto oli tahmeaa

Pekingin olympialaisissa kaksi mitalia saavuttaneen Kerttu Niskasen alkukausi on alkanut hänelle tyypilliseen tapaan hieman verkkaisesti. Lauantaina hän hiihti Rukan 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa kymmenenneksi, mutta hiihto tuntui tavallista vaikeammalta.

Niskanen ei ole vielä keventänyt harjoitteluaan, mutta hän odotti paljon parempaa.

– Ei mennyt hyvin. Vire tuntui tänään huonommalta kuin alkukauden aiemmissa kisoissa. Se totta kai harmittaa, koska tämä oli kauden ensimmäinen tärkeä kisa, Niskanen kertoi.

Niskanen ei heti kilpailun jälkeen tiennyt, miksi hiihto tuntui hankalalta.

– Vähän mysteeri, miksi meno oli alusta loppuun noin tahmeaa. Toisaalta nyt on vielä alkutalvi, enkä todellakaan ole keventänyt harjoittelua, joten päivissäkin voi olla vielä heittelehtimistä.

Takaa-ajo näyttää hankalalta

Niskasen tavoitteena oli hiihtää kärkisijoista.

– Kolmen joukkoon tai ainakin kuuden kärkeen. Jotain sellaista ajattelin, vaikken yleensä aseta itselleni mitään sijoitustavoitteita, Niskanen kertoi ennakkotunnelmistaan.

– Tärkeintä olisi, että hiihto tuntuisi rennolta ja helpolta. Siihen olisin ollut tyytyväinen, mutta nyt ei tosiaan ollut niin.

Niskanen jäi pohtimaan, tekikö hän ennen kilpailua vääriä ratkaisuja.

– Saatoin pyytää sukseen liikaa pitoa. Ajattelin, että pääsen sen ansiosta rummuttamaan noissa nousuissa. Se onnistui, mutta hiihto oli muuten tahmean oloista.

Niskanen jäi kympin voittajasta, Ruotsin Anderssonista, 37,6 sekuntia. Hän tähyää 20 kilomerin takaa-ajossa Yhdysvaltain Rosie Brennanin, Ruotsin Maja Dahlqvistin ja Norjan Tiril Udnes Wengin seuraan. Kolmikko pääsee matkaan muutamia sekunteja aiemmin.

– Yritetään takaa-ajossa uudelleen, mutta tilanne ei ole sellainen, josta olisi halunnut lähteä kilpailuun, Niskanen myönsi.

Sprinttiässät viihtyivät normaalimatkalla

Naisten suomalaiset kärkisprintterit Jasmi Joensuu ja Katri Lylynperä hiihtivät Rukan maailmancupin kympillä sijoille 14 ja 15. Sprinttikaksikko jäi voittajasta vajaat 50 sekuntia.

Sijoitukset olivat molemmille uran parhaat maailmancupin normaalimatkoilla.

– Ihan mukiinmenevä kisa, vaikka keho oli aamulla sprintin rasitusten jäljiltä kuin olisi rekan alle jäänyt, Joensuu naureskeli.

– Olen tyytyväinen, että sain silti puristettua hyvän kisan tänään.

Perjantaina Joensuu oli sprintissä neljäs, joten molemmista perinteisen hiihtotavan kilpailuista tuli uran parhaat sijoitukset.

– Kuntoon nähden tosi positiiviset suoritukset, muttei missään tapauksessa vielä parasta, Joensuu arvioi Rukan kokonaisuuttaan.

Sunnuntain takaa-ajoon Joensuu ei lähde.

– En hiihdä sunnuntaina. Ei ollut tarkoituskaan, Joensuu vahvisti.

– Lähden kotiin, ja perjantaina Lillehammerissa isketään vapaan sprintissä. Uskon, että tästä tulee hyvä kausi.

Vakuuttava distanssinäyttö

Kaatuminen pilasi Lylynperän mahdollisuudet Rukan sprintissä, mutta kympin tulos paikkasi hieman pettymystä.

– Olen tosi tyytyväinen, Lylynperä kommentoi kympin 15:ttä sijaa.

Lylynperä kiitteli suksiaan ja koki onnistuneensa myös vauhdinjaossa.

– Yllätyin omasta alkuvauhdista. Lähden yleensä distanssimatkojen kilpailuihin aika hiljaa, joskus liiankin hiljaa. Nyt hiihto lähti jostain syystä kulkemaan hyvin heti alusta. Se tosin kostautui hieman lopussa.

Lylynperä toivoo, että hyvä suoritus ja sijoitus riittävät näytöksi Suomen maajoukkueessa. Hän haluaisi hiihtää maailmancupissa myös normaalimatkojen kilpailuita.

– Juuri tämä pertsan kymppi on minulle sprinttien jälkeen paras matka, Lylynperä totesi.

– Tänään olin tasolla, johon uskoin pystyväni maailmancupissa. Olen tyytyväinen, jos pystyin antamaan sellaisen näytön, että pääsisin hiihtämään tätä matkaa. Lisää näitä.

Myös Lylynperän on tarkoitus startata seuraavan kerran Lillehammerin sprinttiin 3. joulukuuta.

– Uskon, että Lillehammer kutsuu, hyväntuulinen Lylynperä naurahti.

Jasmin Kähärä oli 23:s. Anni Alakoski hiihti 26. sijalle ja eilen sprintissä sauvarikosta kärsinyt Johanna Matintalo oli 29:s.

Ruotsalaiset pyrkivät karkuun

Maailmancup jatkuu sunnuntaina 20 kilometrin vapaan hiihtotavan takaa-ajolla. Asetelma on poikkeuksellisen mielenkiintoinen, koska matka on hiihtäjille uusi.

– Olen hiihtänyt kerran 20 kilometrin kilpailun. Vaajakosken 2014 SM-kisoissa 30 kilometrin väliaikalähtö oli lyhennetty 20 kilometriin, Pärmäkoski muisteli.

Kilpailu on arvaamaton myös taktisesti. Andersson ja Karlsson pyrkivät oletettavasti muilta karkuun vuorovedolla. He saavat peräänsä takaa-ajajien joukon, joka voi kasvaa isoksi.

Pärmäkoski yrittää päästä viisi sekuntia edellään starttaavien hiihtäjien Hennigin ja Kalvån peesiin. Norjan Heidi Weng on vajaan kolmen sekunnin päässä lähin Pärmäkosken takaa starttaava uhka. Niskanen pääsee matkaan kymmenentenä.

– Lähden jahtaamaan Hennigiä ja Kalvåta. Alamme ajaa porukalla keulaa kiinni, jos siihen pääsisin, Pärmäkoski suunnitteli.

– Erot taakse eivät ole myöskään isot, joten kaikki on mahdollista. Voi olla, että takaa tulee iso porukka ja tulemme maaliin massakirillä.

Naisten takaa-ajokilpailu alkaa sunnuntaina kello 13.