Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

MM-putoaminen toi surua ja iloa Iraniin

Iranin jalkapallomaajoukkueen tiistainen tappio Yhdysvalloille ja sen myötä koittanut karsiutuminen jalkapallon MM-kisojen jatkopeleistä aiheuttivat maassa sekä surua että iloa, riippuen asennoitumisesta maassa meneillään olevaan protestiliikehdintään.

Iran olisi edennyt jatkoon tasapelillä Yhdysvaltoja vastaan, mutta se jäi tappiolle avauspuoliajalla eikä toisen puoliajan painostus tuonut tasoitusta. Loppuvihellys toi sitten varsin hämmästyttävää näkymää: mielenosoittajat juhlivat tappiota veriviholliselle, jota maassa usein tituleerataan "Suureksi saatanaksi".

– Kuka olisi voinut uskoa, että pomppaan kolme metriä ilmaan ja juhlin Amerikan maalia! tviittasi iranilaisjournalisti Saeed Zafarany.

Tappiojuhlintaa oli ympäri Iranin, mutta se oli erityisen voimakasta läntisessä Kurdistanin provinssissa, josta mielenosoitukset saivat alkukipinänsä. Protestit alkoivat syyskuun puolivälissä Iranin viranomaisten ilmoitettua nuoren kurdinaisen Mahsa Aminin kuolemasta. Siveyspoliisi oli aiemmin pidättänyt hänet "väärin puetun" hijabin takia.

Kurdiaktivisti Kaveh Ghoreishin nettiin laittamalla videolla näkyi, kuinka Sanandajn kaupungissa riemuittiin Yhdysvaltain maalista, ja Aminin kotikaupungissa Saqezissa ilotulitteet paukkuivat ihmisten hurratessa.

Fanikärhämää stadionin ympäristössä

Pääkaupunki Teheranissa sijaitsevassa juhlasalissa tilanne oli toinen. Paikalla olleet olivat tulleet juhlimaan jatkopaikkaa ja "Suuren saatanan" pudottamista, mutta ilta päättyi pettymykseen.

– Olen niin surullinen siitä, että Iran ei kyennyt voittamaan USA:ta. Voimme kuitenkin olla ylpeitä joukkueestamme, he tekivät parhaansa emmekä ole heille vihaisia, eläkeläinen Ali sanoi.

Ottelustadionilla Iranin ja Yhdysvaltain fanit olivat kohteliaasti keskenään, mutta pelin jälkeen iranilaisten kesken kahakoitiin. Tanskalaisjournalisti kertoi kuvanneensa Iranin hallintoa tukevien hyökänneen protesteja tukevien fanien kimppuun ja lisäsi, että qatarilaiset turvamiehet vaativat häntä poistamaan tilanteesta kuvatun videomateriaalin. Myös televisiohaastattelua antanut nainen, jolla oli päällään "Nainen, elämä, vapaus" -tekstillä varustettu paita, joutui iranilaismiesten häiriköinnin kohteeksi kesken haastattelun.

Iranin pelaajat kohauttivat kisojen avausottelussaan Englantia vastaan jättämällä laulamatta peliä edeltäneen kansallishymnin. Toisessa ottelussaan Walesia vastaan pelaajat lauloivat, ja niin he tekivät myös Yhdysvaltoja vastaan. Kovin innokkaalta ei laulaminen kuitenkaan vaikuttanut.

Iran on kertonut yli 300 ihmisen saaneen surmansa protestilevottomuuksissa. Ihmisoikeusjärjestö Iran Human Rights kuitenkin kertoo, että turvallisuusjoukot ovat tappaneet ainakin 448 ihmistä.