Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kerttu Niskasen neljäskin voitto maailmancupissa tuli perinteisen kympiltä

Kerttu Niskasen maastohiihtokausi jatkui nousujohteisena Norjan Beitostölenissä, missä Niskanen otti lauantaina uransa neljännen voiton maailmancupissa. Niskanen oli rapsakassa, lähes parinkymmenen asteen pakkasessa käydyn perinteisen hiihtotavan kymmenen kilometrin kisan nopein ennen Norjan Anne Kjersti Kalvåa (–12,7 sekuntia) ja Ruotsin Frida Karlssonia (–16,5 sekuntia).

– Maailmancupin kisan voitto vaatii kovaa kuntoa, mutta kyllä välineittenkin pitää toimia loistavasti. Vuosia kun on tehnyt, voi sanoa, että kaiken pitää natsata kohdallaan. Pitää olla hyvä vire ja välineet, top kymppiin pystyy tulemaan, vaikka jompikumpi ei olisikaan paras mahdollinen, Niskanen kertoi kisan jälkeen puhelimitse.

Kisan muista suomalaisista Johanna Matintalo sivusi uransa parasta sijoitusta maailmancupin normaalimatkoilla sijoittumalla viidenneksi. Jasmi Joensuun kymmenes sija oli hänen paras tuloksensa maailmancupin normaalimatkalla. Krista Pärmäkoski oli 11:s ja Anne Kyllönen 24:s.

"Mieluummin plussakelissä"

Niskasen, 34, kaikki aiemmatkin maailmancupin osakilpailuvoitot ovat tulleet kymmenen kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailuista. Voitoista ensimmäinen on lähes yhdeksän vuoden takaa, tammikuulta 2014 Lenzerheiden yhteislähtökisasta. Myös Niskasen neljästä olympiamitalista yksi on Pekingin viime talven olympialaisten perinteisen kympiltä.

– No jos minulta kysytään, mitä pitempi matka, sitä parempi. Omasta mielestäni minulle sopii parhaiten perinteisen kolmekymmentä kilometriä, mutta maailmancupin kaikki voitot ovat tulleet kympiltä, joten sekin näyttää onnistuvan, kun on hyvässä kunnossa, Niskanen sanoi.

Beitostölenin kisa käytiin kovassa pakkasessa.

– Mieluummin hiihtäisin plussakelissä. En tiedä tykkääkö kukaan hiihtää, kun mennään lähelle kahtakymmentä astetta. En usko, että se on kenenkään suosikkikeli, mutta kaikki toimi kuitenkin hyvin.

Niskasen kausi alkoi Rukalla ja Lillehammerissa alle hänen omien odotustensa.

– Odotin hyvää jo sieltä, sillä takana oli onnistunut, hyvä harjoituskausi ja kotimaan kisat osoittivat, että kunto on ihan hyvä. Silti Ruka ja Lillehammer jäivät tuloksellisesti odotuksista, varsinkin Ruka jäi vaisuksi. Lillehammer oli jo aavistuksen parempi, mutta se oli erikoinen kisa, eikä kunto oikein päässyt esille. Ehkä harjoituskuormaa oli vielä alla, ja terävyys ja rentous puuttuivat, eikä Rukalla ollut parhaat suksetkaan, Niskanen arvioi.

Kahdeksan kilpailun jälkeen maailmancupia johtaa 690 pisteellä Norjan Tiril Udnes Weng. Krista Pärmäkoski on parhaana suomalaisena kuudentena (470 pistettä) ja Niskanen kahdeksantena (424).

– Tähän asti on menty viikonlopusta toiseen napsu eteenpäin, joten toivon, että sama jatkuu. Pidetään itsemme terveenä ja mennään suunnitelman mukaan, tehdään asiat hyvin ja toivotaan että tuloksia tulee tästä eteenpäin, Niskanen linjasi.

Perttu Hyvärinen harmitteli tahmeaa alkuaan

Perttu Hyvärinen sivusi kauden parasta maailmancup-sijoitustaan, kun hän hiihti 12:nneksi miesten 10 kilometrin kilpailussa Norjassa. Hyvärinen oli samalla sijalla myös Kuusamossa cup-kauden avauksessa vastaavalla perinteisen hiihtotavan matkalla.

Vaikka sijoitus kelpasi, Hyvärinen löysi lauantain tekemisestään parannettavaa.

– Hiihtona se oli perusjynkytystä vaan, ei mitään ihmeitä. Lähellä oli kymppisakki tai jopa top 6 tai top 7, mutta sinne pitäisi vain hiihtää, Hyvärinen sanoi Hiihtoliiton äänitteessä.

Kymmenen parhaan joukkoon yltääkseen Hyvärisen olisi pitänyt olla runsaat kolme sekuntia nopeampi. Kuudenteen sijaan eroa jäi vajaat kymmenen sekuntia.

Beitostölenissä norjalaiset ottivat kotiyleisön edessä kaksoisvoiton, ja viiden parhaan joukossa oli neljä norjalaista. Norjan Pål Golberg oli paras vajaan kahdeksan sekunnin erolla maanmieheensä Didrik Tönsethiin. Kolmas oli Britannian Andrew Musgrave. Norjassa asuvalle ja harjoittelevalle 32-vuotiaalle britille palkintosija oli uran toinen maailmancupissa.

Muista suomalaisista Markus Vuorela oli 21:s, Remi Lindholm 25:s, Lauri Lepistö 34:s, Lauri Vuorinen 54:s ja Ville Ahonen 55:s. Vuorela jäi kärkivauhdista 45 sekuntia ja Lindholm 51,2 sekuntia. Lepistön ero kärkeen oli yli minuutin, kun Vuorinen ja Ahonen hävisivät norjalaisvoittajalle suunnilleen kahden minuutin verran.

Maailmancup jatkuu huomenna 4x5 kilometrin sekaviestillä.