Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kerttu Niskasen MM-valmistelut etenevät raiteillaan – kisavireen viimeistely alkaa Toblachin maailmancupin viestin jälkeen Italian Alpeilla

Maastohiihtäjä Kerttu Niskasen kilpailuhenkisyys ja tavoitteet paljastuvat sivulauseessa. Hän on saavuttanut hopeaa ja pronssia olympialaisista sekä pronssimitaleita MM-kisoista. Myös vuodenvaihteesta alkaneelta Tour de Skiltä heltisi hieno kakkossija Frida Karlssonia loppuun asti ahdistaen, mutta hopeasijat eivät enää täytä Niskasen tavoitteita.

Tour de Skin rankka seitsemän kilpailun kiertue vuodenvaihteessa todisti, että Niskasen ja valmentajapuoliso Juho Mikkosen MM-projekti etenee aikataulussa kohti Planican kisoja.

– Tourilla pitää onnistua tasaisesti joka kisassa, jos meinaa tehdä huipputuloksen, Niskanen mainitsee kiertueen analyysissään.

Huipputulos Niskasen nykytasolla tarkoittaa voittoja ja mestaruuksia. Tourilla tavoite karkasi hänen ennalta parhaalla matkalla eli perinteisen hiihtotavan kympillä Oberstdorfissa.

– Silloin minulla oli liian herkkä suksi, ja olin pitojen puolesta vaikeuksissa. Tuli 40 sekuntia takkiin, ja se oli ratkaisevaa, Niskanen huokaa STT:n puhelinhaastattelussa.

Tourin päättäneessä loppunousussa Niskanen ajoi vauhdillaan Karlssonin tajunnan rajamaille, mutta Karlsson voitti kiertueen 33 sekunnin erolla.

MM-projekti raiteillaan

Viime vuonna Niskanen jäi 0,4 sekuntia Therese Johaugia hitaampana hopealle Pekingin olympialaisten kympillä. Kisojen päätösmatkalta 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähdöstä Niskanen taisteli pronssin.

Tänä talvena Niskasen vauhti on kiristynyt kauden päätavoitteen lähestyessä aivan kuten ennen olympialaisia.

Viime talvena Niskanen voitti Tourilla Lenzerheiden kilpailun. Tältä talvelta hänellä on voitto Beitostölenin kympiltä, ja hän oli Tourilla kilpailijajoukon nopein Val Müstairin takaa-ajossa.

– Taisin sanoa ennen maailmancupin alkua, että viimeistään Tourilla saisi tulla jotain välähdyksiä huippukunnosta. Val Müstairin kilpailu olikin aika samantyyppinen kuin Lenzerheiden voittohiihto viime talvena, Niskanen vertaa nykyvirettään olympiatalveen.

– Sillä tavalla kunto on kehittynyt ihan suunnitelmien mukaan.

Mikkonen koki tilanteen samoin Tourin jälkeen.

– Saimme varmistuksen, että olemme oikeilla raiteilla, Mikkonen totesi Tour de Skin päätteeksi.

Martta piristää arkea

Viime sunnuntaina Niskanen hiihti Ebba Anderssonin jälkeen toiseksi Les Roussesissa. Perinteisen hiihtotavan 20 kilometrin yhteislähtö oli onnistunut kenraaliharjoitus MM-kisojen päätösmatkalle eli 30 kilometrin yhteislähtöön, vaikka Anderssonin ruotsalainen joukkuetoveri Frida Karlsson ja maailmancupia johtava Norjan Tiril Udnes Weng eivät olleet mukana.

Toblachissa hiihdetään perjantaina vapaan hiihtotavan sprintti, lauantaina vapaan hiihtotavan kymppi ja sunnuntaina viesti. Niskanen hiihtää Toblachissa, mutta ajatukset ovat jo MM-vireen viimeistelyssä.

Niskanen sai keskiviikkona seurakseen molemmat valmentajansa, Mikkosen ja Martan. Maltankoira vastaa iloisesta tunnelmasta ja kauden päätavoitetta lähestyvän urheilijan mielialasta Toblachissa, Seiser Almin viimeistelyleirillä ja kisapaikalla Planicassa.

– Paras mahdollinen henkinen valmentaja, Niskanen kehuu reilun vuoden ikäistä Marttaa.

– Tärkeintä ennen MM-kisoja on se, että harjoitukset onnistuvat ja mieli pysyy kirkkaana. Ei saa olla henkisesti eikä fyysisesti väsynyt, kun siirtyy Planicaan.

Läheisyys ja luottamus

Kehuja saa myös valmentajapuoliso. Mikkonen on rytmittänyt Niskasen harjoittelun kahden vuoden takaisin jalkavamman jälkeen selkeiden palautusjaksojen malliin, jolla Niskanen on kehittynyt elämänsä vireeseen.

Pariskunta sai kuulla epäilyksiä yhteistyön alussa, mutta he itse arvioivat läheisyyden vahvuudeksi.

– Meillä ei ole ollut mitään konflikteja eikä ongelmia myöskään valmennussuhteessa. Päinvastoin, Niskanen vakuuttaa.

– Mikä tahansa toimiva valmennussuhde edellyttää täydellistä tiimityötä oli valmentaja puoliso tai joku muu. Siinä ollaan niin tiiviisti toistensa kanssa tekemisissä.

Niskanen kokee valmennuksen tärkeimmäksi tekijäksi luottamuksen.

– Toinen pitää tuntea, ja luottamuksen pitää olla täydellinen molemmin puolin. Juho on myös aviomieheni, joten hän tuntee minut parhaalla mahdollisella tavalla, niin hyvin kuin toisen ihmisen voi tuntea.

MM-tavoitteiden tukena on toimiva kokonaisuus, kun "tärkeä tyyppi" Martta täydentää kolmikon.

– Kaikki on mallillaan ja tulosta on tullut. Juho, Martta ja hyvä mieli, tällä kokonaisuudella pääsee pitkälle. Näillä mennään, Niskanen sanoo.

Planican MM-kisojen ensimmäinen kilpailu perinteisen sprintti hiihdetään 23. helmikuuta. Naisten viimeinen kilpailu 30 kilometrin yhteislähtö perinteisellä hiihdetään 4. maaliskuuta.