Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vilho Palosaari vahvisti kummun takana näkyvää valoa – palautti Suomen mäkihyppääjät nuorten MM-kultakantaan 18 vuoden jälkeen

Matti Nykäsen, Janne Ahosen, Toni Niemisen ja monen muun tähdittämä lista suomalaisista mäkihypyn nuorten maailmanmestareista sai perjantain vastaisena yönä pitkästä aikaa jatkoa, kun 18-vuotias Vilho Palosaari ponnisti voittoon Kanadan Whistlerissä järjestettävissä nuorten MM-hiihdoissa.

Palosaari johti avauskierroksen jälkeen 98 metrin siivullaan ja jätti toisen kierroksen 95-metrisellään täpärästi hopealle Itävallan Jonas Schusterin. Itävaltalainen nousi toisen kierroksen 98 metrin laakillaan kuudennelta sijalta toiseksi ja hävisi Palosaarelle vain 0,6 pistettä.

– Päivän hypyt eivät olleet mitään parhaita. Treeneissä hypyt olivat paljon parempia. Nyt jäi turhan lyhyelle matka tuohon pöydälle. Nyt fiilikset totta kai hyvät, vaikka kisan aikana olinkin aika jännittynyt, 257,9 pistettä summannut Palosaari kommentoi tiedotteessa.

Puolan Jan Habdas jäi tiiviissä kärkijoukossa pronssille ja hävisi voittaja Palosaarelle 1,6 pistettä.

Muista suomalaisista Tomas Kuisma oli 25:s, Kasperi Valto 30:s ja Tuomas Meis 37:s.

Aikuisten MM-kilpailut odottavat

Palosaari hyppäsi jo edellisissä nuorten MM-kilpailuissa, mutta jäi avauskierrokselle Puolan Zakopanessa. Vuotta myöhemmin hän palautti Suomen mäkihyppääjät nuorten MM-kultakantaan 18 vuoden jälkeen. Edellinen suomalaisvoittaja oli Joonas Ikonen, joka leiskautti MM-kultaan Rovaniemellä 2005.

Palosaari syntyi edellisenä vuonna ja on osoittanut tällä kaudella Suomen nykyhypääjille poikkeuksellista kylmäpäisyyttä ja kykyä pärjätä miesten joukossa jo nuorena.

Kuusamon Erä-Veikkojen hyppääjä nousi täksi kaudeksi miesten maajoukkueeseen ja debytoi maailmancupissa marraskuussa Puolan Wislassa. Marraskuun lopussa Rukalla hän mainitsi STT:lle kauden päätavoitteen olevan nuorten MM-kilpailut.

Palosaari avasi maailmancupin pistetilinsä Keski-Euroopan mäkiviikolla, kun hän sijoittui 26:nneksi Garmisch-Partenkirchenissä ja kirjautti toistaiseksi parhaan maailmancupin sijoituksensa 23 tammikuun puolivälissä Zakopanessa.

Nousujohteiset esitykset ovat nostamassa hänet helmi-maaliskuun taitteessa Slovenian Planicassa järjestettäviin aikuisten MM-kilpailuihin.

Anttolalle toinen mitali

Palosaaren lisäksi perjantain vastaisena yönä myös maastohiihtäjä Niko Anttola pääsi kultakantaan. Hän voitti alle 20-vuotiaiden miesten 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailun.

Anttola kukisti Norjan Lars Heggenin kuudella sekunnilla. Norjan Thomas Linnebo Mollestad hävisi Anttolalle 7,3 sekuntia ja nappasi pronssia.

Eero Rantala oli 27:s, Niilo Mäkinen 34:s, Topias Kemppi 50:s.

Anttola saavutti jo alkuviikosta MM-hopeaa 20 kilometrin perinteisen kilpailussa. Paikallista aikaa viidennen kisapäivän iltaan mennessä Whistlerissä olivat päässeet suomalaisista myös Eevi-Inkeri Tossavainen, Jasmin Kähärä ja Eero Rantala.

Tossavainen voitti alle 20-vuotiaiden naisten sprintin ja oli kolmas yhteislähdössä, Rantala oli kolmas alle 20-vuotiaiden miesten sprintissä ja Kähärä voitti alle 23-vuotiaiden naisten sprintin.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 11.32: Zakopanessa kilpailtiin tammikuun puolivälissä, ei tammikuun lopussa.