Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähes vuosisadan odotus päättyi – Ruusuvuori iski Suomen maailmanlohkoon

Suomi kuuluu nyt 16 parhaan miesten tennismaan joukkoon.

Historian ensimmäinen paikka maajoukkueturnaus Davis Cupin lopputurnauksessa heltisi Espoossa, kun Emil Ruusvuori kukisti Argentiinan Facundo Bagnisin luvuin 7–5, 6–1. Se antoi Suomelle ottelusarjasta 3–1-voiton.

– Ei voi kuin kiittää koko joukkuetta. Tämä on ollut pitkä matka, ja nyt me teimme sen, Ruusuvuori kehui kenttähaastattelussa.

Ottelusarja jatkui sunnuntaina jännittävästä 1–1-tilanteesta. Suomi palasi johtoon, kun Ruusuvuori ja nelinpelitähti Harri Heliövaara taistelivat voiton lähes kolmetuntisesta nelinpelistä. Andres Molteni ja Maximo Gonzalez kaatuivat 7–6 (7–5), 4–6, 6–4 -lukemin.

– Aikamoinen ottelu, kolmessa tunnissa ehtii tapahtua paljon. Näyttäisi, että aina kun pelaan Emilin kanssa, voitamme ensimmäisen ja kolmannen erän. Turhaa mennä muuttamaan voittavaa taktiikkaa, Heliövaara naurahti.

Ruusuvuoren urakointi kannatti

Lauantain ottelupäivän jälkeen ei ollut vielä varmaa, pelaako Heliövaaran rinnalla Ruusuvuori vai Patrik Niklas-Salminen. Kun valinta osui Ruusuvuoreen, oli hänellä pitkän taiston jälkeen vain 30 minuuttia palautumisaikaa ennen huipputärkeää kaksinpeliä.

– Päätimme, että parhaalla on mentävä, vaikka se ottaisi pari prosenttia pois Emilin suorituksesta, Heliövaara mietti.

Ruusuvuoren kaksinpelivastustaja kuitenkin vaihtui yllättäen: Francisco Cerundolo, joka riisti lauantaina voiton Otto Virtasen hyppysistä, joutui vetäytymään lihasvamman vuoksi. Takaisku oli Argentiinalle merkittävä, sillä varamies Bagnis on maailmanlistalla yli 50 pykälää alempana.

Ruusuvuori oli yhtäkkiä ennakkosuosikki, mutta piti hermonsa kurissa.

– 15 minuuttia ennen alkua varmistui, että vaihtuu. Nelurin aikana tosin näin, että Cerundolo istuu takki päällä, joten osasi jokseenkin ennakoida, Ruusuvuori kertoi.

"Työn tekevät helpoksi upeat persoonat"

Suomi debytoi Davis Cupissa vuonna 1928 ja oli neljästi hävinnyt karsinnan viimeisessä vaiheessa. Maajoukkueessa on ollut viime vuosina vähän muutoksia, mikä on auttanut yhteishengen parantamisessa.

– Työn tekevät helpoksi upeat persoonat. Heistä on tullut vuosien varrella kavereita keskenään, ja leirityksien ulkopuolellakin ollaan tasaisin väliajoin yhteydessä, kapteeni Jarkko Nieminen taustoitti.

Omalla urallaan Nieminen kolkutteli kaksinpelissä maailmanlistan kärkikymmenikön ovia ja lienee yhä Suomen tunnetuin tennispelaaja. Davis Cup -kapteenina hän on saanut ohjeistaa tulevan sukupolven kotimaisia tähtiä.

– Rakastan olla yhtä lailla kapteeni kuin pelaajakin. Vaikka koko ajan on opittava lisää, olen mukavuusalueella, koska pyörin pelaajana parikymmentä vuotta näissä ympyröissä.

Suomen matka turnauksessa jatkuu syyskuussa maailmanlohkon lohkovaiheella. Kahdeksan parasta etenee marraskuussa Malagassa pelattaviin pudotuspeleihin, missä alustana on sama kuin Espoon areenassakin eli suomalaisia suosiva kova sisäkenttä.