Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maastohiihtäjillä yksilöllinen viimeistely Planicaan

Suomalaiset maastohiihtäjät viimeistelevät MM-kuntoaan poikkeuksellisen yksilöllisesti, kun Planican kisojen olot eivät edellytä korkean paikan viimeistelyleiriä.

Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski ja Anne Kyllönen jäivät Toblachin maailmancupista korkean paikan leireilleen. Iivo Niskanen ja Arsi Ruuskanen saapuivat maanantaina liiton leirille Toblachiin. Mahtiosa joukkueesta matkustaa Suomesta suoraan kisapaikalle.

Suomalaiset majoittuvat kisojen ajaksi Italian puolelle Tarvisioon, joka sijaitsee vajaat tuhat metriä merenpinnan yläpuolella ja 20 minuutin ajomatkan päässä kisapaikasta. Planican kisoissa hiihdetään tuhannen metrin tuntumassa.

– Planican olosuhde ei edellytä valmistautumista korkealla, mutta osa naisista jäi Toblachin maailmancupista korkealle harjoittelemaan, koska he halusivat korkean paikan harjoitusvaikutuksen, Toblachista puhelimeen tavoitettu päävalmentaja Teemu Pasanen vahvisti.

Kerttu Niskanen leireilee Seiser Almissa, Pärmäkoski Passo Lavazessa ja Anne Kyllönen Anterselvassa.

– Kolmikko on hyödyntänyt korkean paikan harjoittelua paljon, ja heillä on siitä hyviä kokemuksia, joten he haluavat valmistautua kisoihin samaan tapaan kuin aiempina vuosina, Pasanen avasi eri tapoja valmistautua Planican kisoihin.

– Useimmat muut eivät koe tarvitsevansa sitä tässä tilanteessa, joten he ovat valmistautuneet kisoihin normaalisti kotonaan.

Perjantaista kisaladuille

Iivo Niskanen ja Arsi Ruuskanen pääsivät Toblachissa Planicaa vastaaviin olosuhteisiin.

– Meillä on paikalla fysio ja hieroja sekä kaksi huoltomiestä laittamassa suksia. Pystymme tekemään täällä myös vähän suksitestejä kisoja varten, Pasanen kertoi.

MM-joukkueen urheilijat ovat tienneet ensimmäisen kilpailumatkansa viime viikosta. Sen takia urheilijat saapuvat Tarvisioon tipoittain, viimeiset vasta maanantaina 20. helmikuuta.

Sprintterit matkustavat Tarvisioon torstaina. Kisaladut aukeavat perjantaina, joten perinteisen sprinttiin osallistuvat kilpailijat pääsevät tekemään valmistavat harjoitukset ja suksitestit kisareitillä.

Viimeisessä ryhmässä kisoihin matkustaa esimerkiksi Niko Anttola, joka saavutti kuun vaihteessa 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden ja MM-hopean Kanadan Whistlerissa.

– Nikon piti palautella ja sopeutua aikaeroon, kun hän palasi Amerikan puolelta Suomeen. Ei ollut järkeä lähteä heti uudestaan reissuun, Pasanen totesi.

– Hänen ensimmäisenä MM-matkana on 15 kilometrin vapaa, joten hän matkustaa kisoihin vasta maanantaina.

Palautuminen ja rauhoittuminen

Naishiihtäjien kokenein kolmikko tavoittelee pientä kilpailuetua korkean paikan harjoittelusta. Tärkeintä on kuitenkin palautua edellisvuosia kiivaammasta maailmancupin kilpailurytmistä.

Kilpailuita on ollut lähes joka viikonloppu ja tarjolla yleensä kolme starttia. Kisoja on kasaantunut varsinkin niille, jotka pyrkivät menestykseen maailmancupin kokonaiskilpailussa.

– MM-kunnon viimeistelyssä on tässä tilanteessa tärkeintä päästä pikkuisen huilaamaan ja keskittymään rauhassa nämä pari viikkoa kohti Planicaa, Pasanen kertoi.

– Se on keskeisin asia koko porukalla, joka on lähdössä kisoihin. Samalla Toblachin maailmancupin ja ensimmäisen MM-startin välissä ehtii myös vähän harjoitella.

Reitit suomalaisten tekniikalle

Tarvisioon kokoontuu arvattavasti hyväntuulinen joukkue, sillä MM-kisojen kilpailureittien pitäisi sopia hyvin suurimmalle osalle suomalaisia.

– Kovat ladut. Todella pitkät työpätkät ja isot korkeuserot. Niissä on yhtäjaksoisia koko ajan nousevia pätkiä, Pasanen tiivisti reittien luonteen.

Pisimmällä 7,5 kilometrin ladulla on korkeuseroa 114 metriä. Se tulee tutuksi 50 kilometrin ja yhdistelmäkilpailun hiihtäjille. Vitosen lenkillä korkeusero on yli 90 metriä.

Nousut ovat pitkiä mutta suhteellisen loivia. Perinteisen hiihtotavan kilpailuissa ladut korostavat hyvää vuorohiihdon tekniikkaa.

– Hiihtotekniikan puolesta reittien pitäisi sopia hyvin aika monelle meidän urheilijoista, Pasanen vahvisti.

– Nousuissa tarvitaan vähän kelistä riippuen pitkää, liukuvaa vuorohiihtoa sekä miehillä ainakin osittain myös tasuria ja yksipotkuista tasatyöntöä.

Vuorohiihdon tunnustetuimmat taiturit kuuluvat myös joukkueen menestysehdokkaisiin.

– Planican ladut käyvät todella hyvin esimerkiksi Iivolle ja Kertulle, Pasanen tarkensi arviotaan.

Planican MM-kisojen ensimmäisinä hiihtolajeina kilpaillaan sprintit perinteisellä hiihtotavalla torstaina 23. helmikuuta.