Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eero Hirvonen odotti, että viiden kilometrin taival on ohi – yhdistetyn miehet eivät yltäneet tavoitteeseensa MM-joukkuekilpailussa

Suomen yhdistetyn miesten joukkue sivusi Slovenian Planicassa järjestettävissä pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailuissa kisojen parasta suomalaissijoitusta, mutta viides sija joukkuekilpailussa ei nostanut suupieliä ylöspäin.

– Eipä viidennestä sijasta ole hirveästi hyötyä, ankkuriosuuden sivakoinut Eero Hirvonen kiteytti tunnelmat.

Kuudentena ladulle päässyt Suomi tavoitteli 4x5 kilometrin viestissä realistisesti neljättä sijaa. Viestiavaaja Ilkka Herola otti Japanin kiinni nopeasti, mutta ei saanut kiinni Ranskaa. Arttu Mäkiaho oli tyytyväinen kakkososuuteensa.

– Tunteen puolesta kauden tähän asti parasta hiihtoa. Hengitys ja lihaksisto toimivat ok. Ensimmäinen kierros meni vauhdikkaasti, mutta toisen lopussa pääsin hyytymään. Viimeiset 500 metriä jäivät kaivelemaan. En jaksanut tulla sellaisella höngällä kuin olisi pitänyt.

Otto Niittykoski vei kolmatta osuutta.

– Ihan ok hiihtoa, kun otetaan huomioon, että yksin piti hiihtää ja tehdä töitä, Niittykoski jutteli.

Viimeisessä vaihdossa Suomi oli yli minuutin päässä kärkijoukosta Saksa, Norja, Itävalta ja Ranska. Joukosta Norja vei kullan, Saksa hopeaa ja Itävalta pronssia.

– Hiihdin ensimmäisen kierroksen kovaa, jos edellä tapahtuisi jotain. Sitten ei ollut mitään merkitystä, miten hiihdän ja hiihdin rauhallisesti loppuun, Hirvonen sanoi.

Ranska yllätti

Mäkiosuuden jälkeen Norja oli parinkymmenen sekunnin karkumatkalla Itävaltaan ja Saksaan. Suomella oli matkaa kärkeen minuutti ja 21 sekuntia.

Edellä olleista Japanin saatiin kiinni, mutta Ranskan hiihtovauhti yllätti.

– Viimeiselle osuudelle lähdimme 40 sekuntia perässä joukkuetta, joka on meitä heikompi hiihtojoukkue. He olivat käytännössä vielä kultamitalitaistelussa, Hirvonen pyöritteli.

– Ranska hiihti siihen tapaan, miten en ole heidän nähnyt hiihtävän. Täytyy nostaa hattua.

Suomi on sijoittunut MM-kilpailujen joukkuekilpailussa viidenneksi neljästi peräkkäin. Ajanjaksoon mahtuu myös olympialaisten kahdeksas ja kuudes sija. Suomen edellinen yhdistetyn viestimitali on 16 vuoden takaa Sapporon MM-kilpailuista, joissa Suomi saavutti kultaa.

Sen jälkeen viestisijat ovat seilanneet välillä 5–9, eikä vuonna 2014 olympialaisissa ollut viestijoukkuetta lainkaan. Keskiviikon viides sija on siis reilun vuosikymmenen tarkastelussa ylärajoilla ja piristys muutamiin heikompiin verrattuna.

– Ei ole omasta mielestäni, Niittykoski painotti nälkää riittävän.

Mäkiaho, Niittykoski ja Hirvonen hiihtivät kukin osuutensa yksin. Kärkijoukko ja takana tulevat olivat kaukana.

Mitä lähtöviivalla pitkään odottaessa liikkui mielessä?

– Vitonen on lyhyt matka, ja pääsee nopeasti pois, Hirvonen kiteytti tunnelmat.

Suomalaisten hyppyjen pituudet olivat hiihtojärjestyksessä 123,5, 113,5, 109,5 ja 123,5 metriä.

Lauantaina on henkilökohtainen suurmäen kilpailu. Onko ilme silloin iloisempi?

– Hyvän hypyn kun saa, niin miksipä ei.