Britannian yleisradioyhtiön BBC:n urheilulähetykset ajautuivat lauantaina kaaokseen, kun yhtiö joutui perumaan useita lähetyksiä aivan viime tingassa Gary Lineker -kohun takia.
BBC ilmoitti iltapäivällä Suomen aikaa, ettei sen kuuluisassa jalkapallo-ohjelmassa Match of the Day ole lauantaina ollenkaan juontajia tai studioasiantuntijoita. Vuonna 1964 aloitettu ohjelma on maailman pitkäikäisin jalkapalloshow, eikä sitä ole koskaan ennen tehty ilman juontajaa tai asiantuntijoita.
Ohjelmassa ei nähty myöskään pelaajien tai valmentajien haastatteluja päivän kuudesta Valioliiga-ottelusta. BBC:n mukaan Valioliiga kertoi lauantaina pelaaville 12 seuralle, ettei ohjelman haastatteluja järjestetä.
BBC joutui lauantaina lisäksi perumaan kokonaan kaksi muuta jalkapalloaiheista suoraa tv-ohjelmaa ja yhden radio-ohjelman, kun ohjelmien juontajat ja muut tekijät ilmoittivat, etteivät suostu tekemään lähetyksiä.
Myöhemmin iltapäivällä BBC pyysi anteeksi viikonlopun "rajoitettua urheiluohjelmatarjontaa".
– Teemme kovasti töitä, jotta tilanne ratkeaisi, ja toivomme tekevämme niin pian, BBC:n lausunnossa sanottiin.
Kohu alkoi Linekerin tviitistä
Kaoottinen tilanne syntyi, kun BBC ilmoitti perjantaina hyllyttäneensä Match of the Day -ohjelman kommentaattorin ja ex-jalkapallotähden Gary Linekerin. Lineker on brittien rakastama tv-kasvo ja tiettävästi myös BBC:n kovapalkkaisin kommentaattori.
Lineker kritisoi alkuviikolla Twitterissä Britannian konservatiivihallituksen uutta turvapaikkalinjausta.
Linekerin työtoverit, ex-pelaajatähdet Ian Wright ja Alan Shearer ilmoittivat perjantaina jäävänsä pois lauantain lähetyksestä "solidaarisuudesta" Linekeriä kohtaan. Samoin tekivät siis myös muutaman muun ohjelman tekijät.
Lisäksi Wright sanoi lauantaina irtisanoutuvansa BBC:ltä, jos BBC päättää lopettaa yhteistyön Linekerin kanssa kokonaan.
Britannian konservatiivihallitus esitti aiemmin tällä viikolla suunnittelemiaan keinoja pysäyttää vaaralliset maahantuloyritykset Englannin kanaalin kautta. Esitykseen sisältyy muun muassa se, että maahan laittomasti tulleet poistetaan maasta neljän viikon kuluessa ja heitä kielletään koskaan enää tulemasta Britanniaan. Veneillä kanaalin kautta tulevat ihmiset joko palautetaan kotimaahansa tai turvallisena pidettyyn kolmanteen maahan, kuten Ruandaan.
Lineker kuvaili hallituksen suunnitelmaa "mittaamattoman julmaksi" ja sanoi hallituksen kielenkäytön muistuttavan Saksaa 1930-luvulla eli natsi-Saksaa.
BBC:n mukaan Lineker rikkoi yhtiön puolueettomuutta koskevia sääntöjä, mutta maan jalkapallopiirit ovat antaneet entiselle huippuhyökkääjälle vankkumattoman tukensa.
BBC:n uutistoimituksella on tiukat puolueettomuussäännöt. Lineker ei kuitenkaan ole töissä uutispuolella eikä hän ole edes vakinainen BBC:n henkilökunnan jäsen, vaan tekee kommentointityötään BBC:llä freelancerina.
Kohu paisuu, BBC seuraa omaa kohuaan liveseurannalla
36 konservatiivipuolueen poliitikkoa lähetti BBC:n pääjohtajalle kirjeen, jossa he vaativat täysimittaista tutkintaa Linekerin kommenteista ja myös Linekerin anteeksipyyntöä. Kirjeen mukaan tapaus "ravistelee monien ihmisten jo nyt haurasta luottamusta BBC:n puolueettomuuteen ja ammattimaisuuteen".
Toisaalta BBC:n on syytetty murtuneen konservatiivipuolueen paineen alla. Oppositiossa olevan työväenpuolueen Labourin johtaja Keir Starmer sanoi lauantaina, että BBC mokasi, kun se hyllytti Linekerin, ja nyt yhtiö on "erittäin, erittäin suojaton".
– BBC:ltä ei ole puolueetonta antaa periksi konservatiivikansanedustajille, jotka valittavat Gary Linekeristä, se on puolueettomuuden vastakohta, Starmer sanoi lauantaina BBC:n mukaan.
Starmerin mielestä asian ytimessä on konservatiivihallituksen rikkoma turvapaikkajärjestelmä, ja nyt hallitus yrittää löytää syntipukkeja.
Toisaalta Yougovin maanantaina julkaiseman kyselyn perusteella 50 prosenttia briteistä kannattaa ainakin jossain määrin hallituksen suunnitelmaa estää laittomasti maahan tulleita tulemasta enää koskaan Britanniaan, ja 36 prosenttia vastustaa.
BBC:n aiheuttama kohu on paisunut niin suureksi, että BBC seurasi sitä lauantaina omalla liveseurannalla. Esimerkiksi BBC:n entinen pääjohtaja Greg Dyke kertoi siellä, että päivän oikea ongelma on BBC:n luottamuksen mureneminen, jonka se on itse aiheuttanut Lineker-päätöksellään.
Myös Britannian journalistiliitto NUJ sanoi, että BBC teki hyllytyspäätöksellään oman maalin.
– Pitkäkestoiseen poliittiseen paineeseen taipuminen tällä tavalla on yhtä typerää kuin se on vaarallista, lausunnossa sanottiin.
Verkossa on pantu pystyyn vetoomus, jossa BBC:tä vaaditaan perumaan Linekerin hyllytys välittömästi. Sillä oli lauantaina jo yli 170 000 allekirjoittajaa.
BBC:n urheilukirjeenvaihtaja Natalie Pirks puolestaan tviittasi kuvan George Orwellin patsaasta, joka on BBC:n päärakennuksen edustalla.
– Jos vapaus tarkoittaa yhtään mitään, se tarkoittaa oikeutta kertoa ihmisille se, mitä he eivät halua kuulla, patsaan viereiseen seinään on kaiverrettu.
- - - - - -
Uutisesta on klo 18.03 korjattu edellisen version muotoilu, jossa Linekerin sanottiin kuvailleen brittihallituksen suunnitelman muistuttuvan Saksaa 1930-luvulla. Lineker sanoi hallituksen kielenkäytön muistuttavan Saksaa 1930-luvulla.