Yrityksille suunnattavan suoran tuen määrä viisinkertaistettiin kertaheitolla

Yrityksille suunnattu suora tuki nousee miljardiin euroon. Tuet sisältyvät lisätalousarvioon, jonka eduskunta hyväksyi torstai-iltana. Päätös tehtiin valtiovarainvaliokunnan mietinnön pohjalta.

Asian vahvisti jo torstaina iltapäivästä valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.). Kulmunin mukaan rajoitustoimet ovat laajentuneet, minkä takia myös yrityksille suunnatun suoran tuen täytyy olla suurempi.

– Tarkoituksena on, että viisinkertaistamme yrityksille tulevan suoran tuen, koska tilanne on muuttunut hyvin nopeassa ajassa, Kulmuni sanoi STT:lle iltapäivällä.

Valtiovarainvaliokunnan torstaina julkaiseman mietinnön mukaisesti Business Finland saa jaettavaksi 700 miljoonaa ja ely-keskukset 300 miljoonaa euroa. Hallituksen viime viikolla antamassa lisätalousarviossa summat olivat vielä 150 miljoonaa euroa ja 50 miljoonaa euroa.

Mietinnössä esimerkiksi Business Finlandin avustusvaltuuksien nostamista perustellaan sillä, että vain muutamassa päivässä rahoitusta haettiin jo satojen miljoonien edestä.

– Muutamassa päivässä (keskiviikkoon mennessä) rahoitusta on haettu jo noin 368 miljoonaa euroa ja tuen tarpeen arvioidaan edelleen kasvavan, kun koronaviruksen aiheuttamat häiriöt koskevat yhä laajemmin eri aloja, mietinnössä sanottiin.

Rahat haluttiin mahdollisimman nopeasti liikkeelle

Hallitus ei poikkeuksellisesti antanut valiokunnalle uutta täydentävää esitystä, vaan valiokunta muokkasi viime perjantaina annettua esitystä. Kulmunin mukaan näin on toimittu, jotta rahat saataisiin mahdollisimman nopeasti liikkeelle.

– Lisätalousarviomenettely veisi aikaa taas ainakin reilun viikon, hän perusteli.

– Tämä on hyvin poikkeuksellinen menettely, mutta maassa on poikkeusolot. Poikkeuksellisena aikana täytyy toimia myös ripeästi sekä hyvässä ja tiiviissä yhteistyössä. Olen kiitollinen valtiovarainvaliokunnalle, että pystyimme toimimaan näin, Kulmuni sanoi.

Myös valiokunnan puheenjohtajan Johannes Koskinen (sd.) sanoi, että näin toimittiin poikkeusolosuhteiden takia. Hänen mukaansa normaaliaikana olisi varmasti vaadittu, että hallitus olisi tehnyt erillisen täydentävän esityksen summista.

Ely-keskukset ja Business Finland voivat myöntää tukia niille yrityksille, jotka ovat ajautuneet ongelmiin koronavirustilanteen takia. Koskisen mukaan ely-keskusten kautta tukea saadaan pienille, 1–5 työntekijän yrityksille ja Business Finlandin kautta isommille yrityksille.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan tarkoituksena on, että ely-keskusten avustuksia voisi käyttää nykyistä enemmän esimerkiksi palkkojen ja vuokrien maksuun. Tämän mahdollistamiseksi hallituksen on määrä antaa ensi viikolla asetusmuutos, lehti kertoi.

Koronavirustilanne on vaikuttanut merkittävästi myös Suomen taloustilanteeseen ja talousnäkymiin. Kulmuni arvioi torstain kyselytunnilla, että koronakriisin aiheuttama talousisku voi olla syvempi kuin 1990-luvun lama.

Mainos: Intelligent Banker Aps

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut