Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Espanjassa rajoituksiin höllennyksiä – metroasemilla poliisit jakavat matkustajille suojamaskeja

Espanjassa on hieman löysätty rajoituksia tästä päivästä lähtien. Niinpä esimerkiksi tehtaissa työskentelevät ja sellaiset, jotka eivät voi tehdä etätöitä ovat saaneet palata työpaikoille. Kaikkien on kuitenkin noudatettava tiukkoja turvaohjeita, kertoo BBC .

Madridissa metro-, linja-auto- ja rautatieasemilla poliisit ja Punaisen Ristin vapaaehtoiset jakoivat matkustajille kasvosuojaimia. Kuitenkin myös ruuhka-aikaan pääkaupungissa oli julkisissa joukkoliikennevälineissä paljon normaalia vähemmän matkustajia.

Madridin Atochan asemalla suojaimia ojennettiin ihmisille käsivarren mitan päästä, jotta vältyttäisiin liian läheisiltä kontakteilta.

– On suurenmoista, että hallitus tekee näin, koska kasvosuojaimia ei joko löydy kaupasta tai ne ovat hyvin kalliita, sanoi sairaanhoitaja Brenda Palacios, joka otti kaksi suojainta.

– Minulla on yksi kasvosuojain töissä, jota en voi ottaa mukanani kotiin, joten olen jättänyt sen työpaikalle, hän jatkoi.

Myös toimistotyöntekijä Jose Antonio Cruces piti kasvomaskien jakamista hienona asiana.

– Monilla ihmisillä (julkisissa liikennevälineissä) ei ole maskeja tai käsineitä, hän sanoi.

Uusia tartuntoja reippaasti vähemmän

Espanjassa vuorokauden aikana koronaviruksen takia kuolleiden määrä on laskenut eiliseen lukuun verrattuna. Maassa raportoitiin viime vuorokauden aikana yhteensä 517 koronaviruskuolemaa.

Eilen kuolemien määrä nousi edellispäiviin verrattuna ja oli 619. Sitä ennen määrä oli laskenut kolme päivää peräkkäin. Lauantaina kerrottiin 510 koronakuolemasta, mikä oli alin määrä lähes kolmeen viikkoon.

Uusia tartuntoja todettiin viime vuorokauden aikana noin 3 800, lähes tuhat vähemmän kuin mistä eilen kerrottiin. Pääsiäispyhien takia jotkut ovat tosin epäilleet, että koronatilastoinnissa saattaa olla viiveitä.

Kaikkiaan korona on nyt vaatinut Espanjassa lähes 17 500 ihmisen hengen. Piikki kuolinluvuissa koettiin kuun alussa, jolloin yhdessä vuorokaudessa tilastoitiin 961 koronaviruksen takia kuollutta.

Espanjan lisäksi Euroopan maista pahiten kärsineessä Italiassa kerrottiin myös eilen alhaisimmista kuolinluvuista kolmeen viikkoon. Italia julkaisee tuoreimmat tiedot tänään illalla, jolloin nähdään, jatkuuko kuolemantapausten väheneminen.

Merkel ja osavaltioiden johtajat päättävät rajoitusten jatkosta

Myös Saksassa ollaan liikahtamassa kohti rajoitusten asteittaista höllentämistä. Maassa uusien tartuntatapausten määrä on ollut laskussa, ja koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleiden määrä on jäänyt paljon alle naapurimaiden lukujen.

Saksan kansallinen tiedeakatemia Leopoldina suositteli tänään rajoitusten lieventämistä asteittain, jos uusien tartuntatapausten määrä vakiintuu alhaiselle tasolle ja jos henkilökohtaiset hygieniatoimet jäävät voimaan.

Akatemian tutkimustulokset muodostavat perustan päätökselle, jonka liittokansleri Angela Merkel ja Saksan 16 osavaltion johtajat tekevät keskiviikkona. He ratkaisevat, jatketaanko maaliskuun puolivälissä määrättyjä rajoituksia, joiden on määrä umpeutua sunnuntaina.

Viikonloppuna terveysministeri Jens Spahn jo vihjaisi rajoitusten vaiheittaisesta löysentämisestä. Höllennykset voivat hänen mukaansa vaihdella aloittain. Hän ei kuitenkaan yksilöinyt, millä talouden aloilla rajoituksia lievennetään ensimmäiseksi.