Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Intian liikkumiskieltoa jatketaan ainakin toukokuun alkuun, Iranissa viruskuolemat laskenee alle sadan

Iranin terveysministeriön mukaan koronaviruksen aiheuttamien kuolemien määrä yhden vuorokauden aikana laski alle sadan ensimmäisen kerran kuukauteen. Ministeriön tiedottajan mukaan viimeisen vuorokauden aikana Iranissa on rekisteröity 98 uutta koronaviruksen aiheuttamaa kuolemaa.

– Toivomme, että suunta jatkuu, tiedottaja Kianoush Jahanpour sanoi televisioidussa lehdistötilaisuudessa.

Yhteensä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut Iranissa 4 683 ihmistä.

Jahanpourin mukaan viimeisen vuorokauden aikana Iranissa on varmistettu 1 574 uutta koronavirustartuntaa. Jahanpour lisäsi, että maassa on nyt varmistettu yhteensä 74 877 tartuntaa. Yli 48 000 potilasta on ollut koronavirusepidemian aikana Iranissa sairaalahoidossa ja toipunut viruksesta.

Iran kertoi ensimmäisistä koronaviruksen aiheuttamista kuolemista 19. helmikuuta.

Intia jatkaa liikkumiskieltoa toukokuun alkuun

Väkiluvultaan maailman toiseksi suurin valtio Intia on päättänyt jatkaa liikkumiskieltoa ainakin toukokuun 3. päivään asti. Asiasta kertoo Intian pääministeri Narendra Modi.

Intian 1,3 miljardia asukasta määrättiin pysymään kotonaan 25. maaliskuuta alkaen. Liikkumiskiellon oli alun perin määrä päättyä tänään illalla paikallista aikaa.

– Taloudellisesta näkökulmasta olemme maksaneet kovan hinnan, mutta intialaisten henki on paljon arvokkaampi, Modi perusteli ratkaisua jatkaa jo kolme viikkoa kestänyttä kieltoa.

Yli 300 kuollut Intiassa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin

Intia on toistaiseksi onnistunut välttämään epidemian suhteellisen hyvin, sillä maassa on varmistettu noin 10 000 koronavirustartuntaa. Viruksen aiheuttamaan tautiin on viranomaisten mukaan kuollut 339 ihmistä.

Samaan aikaan Intiassa on suuri huoli, että suurkaupungeissa tartunnat ja niiden aiheuttamat kuolemat saattavat lähteä rajuun nousuun. Se taas saattaisi vaurioittaa pahasti Intian hataraa terveydenhuoltojärjestelmää.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan Intiassa ei ole tehty riittävästi koronavirustestejä ja siksi todelliset tartuntaluvut olisivat paljon suuremmat.

Useat Intian osavaltiot, mm. Tamil Nadu, Odisha ja Maharashtra ovat jo aiemmin kertoneet liikkumiskieltojen jatkamisesta. Maharashtrassa sijaitsevassa suurkaupunki Mumbaissa on toistaiseksi todettu eniten koronavirustartuntoja Intiassa.

Turkki vapauttaa tuhansia vankeja

Turkin parlamentti hyväksyi tiistaina lain, joka sallii kymmenien tuhansien vankien vapauttamisen turvallisuustoimenpiteenä koronaviruspandemiassa. Laki vaikuttaa monenlaisiin vankeihin, kuten raskaana oleviin naisiin sekä iäkkäisiin ihmisiin, joilla on terveysongelmia. Murhista, seksuaalirikoksista tai huumerikoksista tuomittuja laki ei kuitenkaan koske.

AKP-puolueen mukaan lain myötä noin 45 000 vankia vapautuu ehdonalaiseen. Määrä nousee 90 000:een, kun huomioidaan ne, jotka asetetaan kotiarestiin-

Ihmisoikeusjärjestöt Human Rights Watch ja Amnesty International ovat arvostelleet lakia siksi, että siinä ei huomioida kiistellyn terrorismin vastaisen lain nojalla syytettyjä tai tutkintavankeudessa olevia toimittajia, poliitikkoja ja asianajajia. Tässä joukossa on ihmisiä, jotka esimerkiksi odottavat oikeudenkäyntinsä alkamista.

Yksi vankeudessa olevista on kurdipoliitikko Selahattin Demirtas, jonka asianajaja Mahsuni Karaman kertoo anoneensa asiakkaansa vapauttamista terveyssyistä. Päätöstä ei ole kuitenkaan vielä tehty. Demirtasilla on korkea verenpaine ja hänet vietiin joulukuussa sairaalaan, kun hän oli luhistunut sellissään. Demirtas valitti tuolloin rintakivusta ja hengitysvaikeuksista, ja hän sai ensiapua vankilassa.

Kurdipoliitikko on yksi kymmenistä tuhansista ihmisistä, jotka Turkki pani vankilaan vuoden 2016 vallankumousyrityksen jälkeen syytettyinä yhteyksistä kurditaistelijoihin tai Yhdysvalloissa asuvan lahkojohtaja Fethullah Gülenin väitettyyn islamistiseen verkostoon.

Turkin viranomaisten mukaan yhteensä 17 vankia on saanut koronavirustartunnan. Kolme heistä on kuollut ja yksi kroonisesti sairas on tehohoidossa. Loppujen kerrotaan olevan sairaalassa mutta hyvässä kunnossa.

Turkin terveysministeriön maanantaina julkaisemista luvuista ilmeni, että maassa on todettu yli 61 000 tartuntaa ja lähes 1 300 ihmistä on kuollut.