Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Tutkimus: Eläinproteiinin osittainenkin korvaaminen kasviproteiinilla tuo terveyshyötyjä

Eläinproteiinin korvaaminen edes osaksi kasviproteiinilla parantaa ruokavalion rasvahappokoostumusta ja lisää kuidun saantia, ilmenee Helsingin yliopiston tutkimuksesta.

Tutkimuksessa tehtyyn kokeeseen osallistui 136 aikuista suomalaista, jotka noudattivat 12 viikon ajan yhtä kolmesta ruokavaliosta. Yksi niistä vastasi keskimääräistä suomalaista ruokavaliota, jossa noin 70 prosenttia proteiineista saadaan eläinkunnan tuotteista ja loput kasvikunnasta. Toisessa ruokavaliossa osuudet olivat puolet ja puolet, ja kolmannessa eläinproteiinin määrä oli 30 prosenttia ja kasviproteiinin taas 70 prosenttia.

Kaikki ruokavaliot sisälsivät yhtä paljon kalaa ja kananmunia. Punaista ja vaaleaa lihaa sekä maitotuotteita korvattiin lisäämällä ruokavalioihin palkokasveja monessa muodossa. Lisäksi syötiin pähkinöitä, siemeniä ja viljatuotteita.

Tulosten mukaan ruokavalioista, joissa eläinproteiinia oli korvattu kasviproteiinilla, saatiin vähemmän tyydyttyneitä ja enemmän monityydyttymättömiä rasvahappoja kuin siitä tutkimusruokavaliosta, joka edustaa keskimääräistä suomalaista ruokavaliota. Tämä selittyy paitsi eläinproteiinin lähteiden vähenemisellä, myös sillä, että etenkin pähkinät ja siemenet sisältävät runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja.

– Kun verrattiin eläinproteiinipainotteista ja kaikkein kasviproteiinipainotteisinta ruokavaliota, muutos rasvan laadussa oli niin suuri, että se pienensi merkitsevästi sekä kokonaiskolesterolin että LDL-kolesterolin pitoisuutta. Eläinproteiinin lähteiden korvaaminen kasviproteiinin lähteillä voi siis osaltaan edistää sydän- ja verisuoniterveyttä, sanoo tutkimuksen johtaja Anne-Maria Pajari Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta tiedotteessa.

Lisäksi kahdesta muusta ruokavaliosta saatiin enemmän kuitua kuin eläinproteiinipainotteisesta tutkimusruokavaliosta. Runsaan kuidun saannin on osoitettu pienentävän paksusuolisyövän riskiä, joten eläinproteiinin korvaaminen kasviproteiinilla voi tutkijoiden mukaan edistää myös suoliston terveyttä.

"Voisi suositella laajemminkin"

Kokeessa havaittiin myös, että etenkin puolet kasvi- ja puolet eläinproteiinia sisältävän ruokavalion noudattaminen oli tutkimushenkilöiden mielestä vaivatonta.

– Tällainen ruokavalio toteutuu varsin hyvin jo siten, että päivän kahdesta pääateriasta yhdellä syödään kasvisruokaa ja toisella esimerkiksi lihaa, kalaa tai siipikarjaa. Koska myönteiset vaikutukset ruokavalion rasvan laatuun ja kuidun saantiin saavutettiin jo tällaisella ruokavaliolla, sitä voisi suositella suomalaisille aikuisille laajemminkin, Pajari sanoo.