Talvi oli tänä vuonna paikoin niin lyhyt, että se sai miettimään, voiko ylipäätään puhua talvesta

Etelässä pisin pakkasjakso ja myös terminen talvi ajoittuivat vasta helmi-maaliskuun vaihteeseen. . EMMI KORHONEN. / LEHTIKUVA

STT

Terminen talvi oli paikoin vain viiden päivän pituinen, kertoo Ilmatieteen laitos. Etelässä pisin pakkasjakso ja myös terminen talvi ajoittuivat vasta helmi-maaliskuun vaihteeseen.

Terminen talvi alkaa, kun keskilämpötila laskee pysyvästi pakkaselle. Ilmastonmuutoksen myötä etenkin talvet ovat Suomessa lämmenneet, minkä vuoksi termisen talven alkamista tai loppumista ei pystytä enää joka vuosi helposti määrittämään.

– Haasteita tulee erityisesti lauhoina talvina, jolloin saattaa olla useita lyhyitä pakkasjaksoja yhden pitkän sijaan. Näin kävi tänä talvena, toteaa Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen tiedotteessa

Ilmatieteen laitos kertoo jatkossa termisten vuodenaikojen alkupäivämääristä vasta vuodenajan päättyessä, kun tiedot on varmistettu koko maan osalta. Laitokselta arvioidaan, että tulevaisuudessa termisiä vuodenaikoja ei ole välttämättä mielekästä seurata vuosittain lainkaan.

Alkuvuodesta julkaistussa suomalaistutkimuksessa todetaan, että lähivuosikymmeninä terminen talvi lyhentyy jopa yhdeksällä päivällä kymmenessä vuodessa Etelä-Suomen rannikolla. Tämä tarkoittaa sitä, että vuosisadan puolivälissä terminen talvi jäisi lounaisimmassa Suomessa tulematta useammin kuin joka kolmas vuosi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut