Saksalainen tuomioistuin alkoi käsitellä Syyrian hallinnon rikoksia

Saksan Koblenzissa on alkanut poikkeuksellinen oikeudenkäynti Syyrian hallinnon toimista omia kansalaisiaan kohtaan. Syytteessä rikoksista ihmisyyttä vastaan on kaksi pakolaisena Saksaan tullutta entistä Syyrian tiedustelupalvelun jäsentä, joita syytetään tuhansien pidätettyjen kiduttamisesta ja kymmenien kuolemista.

Todistajina ja asianomistajina on useita Saksassa ja muualla Euroopassa asuvia syyrialaispakolaisia. Pitkäkestoiseksi povattu oikeudenkäynti on ensimmäinen laatuaan, ja se saattaa johtaa jatkossa lukuisiin uusiin oikeudenkäynteihin ja syytteisiin presidentti Bashar al-Assadin hallinnon jäseniä vastaan.

Koblenzin oikeudenkäynnin pääsyytetty on entinen tiedustelupalvelun eversti Anwar Raslan, joka useiden todistajien mukaan johti Damaskoksessa sijainneen Al-Khatibin pidätyskeskuksen tutkintaosastoa. Pelkästään vuosina 2011–2012 hänen epäillään olleen vastuussa muun muassa noin 4 000 pidätetyn hallituksen vastustajan kiduttamisesta. Näistä liki 60 kuoli vammoihinsa.

Assad: Syyria ei kiduta

Toista syytettyä Eyad al-Gharibia epäillään osallisuudesta rikoksiin. Molemmat miehet vangittiin Saksassa jo viime vuoden helmikuussa, ja he olivat tänään paikalla oikeussalissa.

Presidentti Assad on kommentoinut oikeudenkäyntiä venäläisen RT-kanava haastattelussa toteamalla, ettei Syyrian hallinto usko kidutuksen toimivan eikä sen vuoksi käytä sitä.

Saksan lain mukaan rikoksista ihmisyyttä vastaan sekä sotarikoksista ja kansanmurhasta voidaan käydä oikeutta Saksassa, vaikka osapuolet eivät ole Saksan kansalaisia eikä rikoksia ole tehty Saksan maaperällä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut