WHO: Malariakuolemat saattavat kaksinkertaistua koronapandemian aikana

Meneillään oleva koronaviruspandemia voi haitata pahasti malarialääkkeiden ja malarian leviämistä ehkäisevien hyönteisverkkojen saatavuutta Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, varoittaa Maailman terveysjärjestö WHO. Sen mukaan tämä voi johtaa malariakuolemien määrän kaksinkertaistumiseen. Arvio perustuu järjestön tekemään mallinnukseen.

Maailman malariatapauksista ja -kuolemista 95 prosenttia todetaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. WHO kehottaa alueen maita hankkimaan ripeästi malariatarvikkeita ennen kuin maat ovat liian pahassa pulassa koronaviruksen vuoksi.

WHO:n mallinnuksissa pahimmassa tapauksessa yli 750 000 voisi kuolla malariaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Vastaavia kuolleisuuslukuja ei ole koettu kahteen vuosikymmeneen.

Erityisen pahasti pula malarialääkkeistä ja hyttysverkoista iskisi pieniin lapsiin. Toissa vuonna yli kaksi kolmasosaa malariaan kuolleista oli alle viisivuotiaita.

Vielä toistaiseksi koronaviruskuolemia on todettu Saharan eteläpuolisessa Afrikassa verrattain vähän. Riskit ovat kuitenkin suuret, sillä terveydenhuoltojärjestelmät alueella ovat kehnoja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut