Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

KRP jatkaa HVK:n suojainkaupan esitutkintaa, pidätetyt päästettiin vapaaksi

Keskusrikospoliisi (KRP) on jatkanut Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) suojainkauppoihin liittyvää esitutkintaa. Keskiviikkona kiinni otetut ja pidätetyt kaksi henkilöä päästettiin vapaaksi perjantaina.

– Sen verran on riittävää selvitystä asialle saatu, että ei edellyttänyt nyt tässä vaiheessa vangitsemisen vaatimista, sanoi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Laaksonen.

KRP:n mukaan henkilöitä epäillään edelleen rikoksesta.

Rikosnimikkeinä esitutkinnassa ovat tällä haavaa muun muassa törkeä petos ja törkeä rahanpesu.

– En lähde tarkentamaan, mikä koskee ketäkin, mutta nimikkeet ovat olemassa ja henkilöt on epäiltynä, Laaksonen sanoi.

Hänen mukaansa henkilöt ovat kiistäneet syyllistyneensä siihen, mistä heitä epäillään.

Esitutkinnassa selvitetään tapahtumien kulkua, tarkastellaan etsinnöillä haltuun saatua materiaalia ja kuullaan todistajia.

Tutkinnan aikana on takavarikoitu varoja yhteensä noin kolmen miljoonan euron arvosta sekä kaksi arvoautoa.

Laaksosen mukaan on vaikea arvioida, kuinka kauan esitutkinta vie aikaa. Hänen mukaansa puhutaan kuitenkin kuukausista.

– Ihan alkuvaiheessahan tässä ollaan. Esitutkinta alkoi käytännössä vasta tällä viikolla, Laaksonen sanoi.

Esitutkinnassa selvitetään HVK:n ja tavarantoimittajien tekemien sopimusten sisältöä ja sitä, vastasiko toimitus näiden sopimusten sisältöä.

Epäonniset suojamaskikaupat ilmi kuun alkupuolella

Laaksonen ei vahvistanut perjantaina vapaaksi päässeiden nimiä.

Julkisuudessa on kerrottu, että toinen keskiviikkona pidätetyistä ja perjantaina vapautetuista on liikemies Onni Sarmaste. Sarmaste kertoi perjantai-iltana STT:lle, että hänet päästettiin vapaaksi. Hän sanoi olevansa syytön kaikkeen.

KRP kertoi viime viikolla aloittavansa esitutkinnan HVK:n suojamaskikaupoista. HVK on kertonut Sarmasteen toimittaneen maskeja, jotka eivät olleet sopivia sairaalakäyttöön, vaikka ne oli siihen tilattu. HVK on vaatinut osittaista kaupan purkua ja rahojen osittaista palauttamista.

HVK:n epäonniset suojamaskikaupat tulivat ilmi huhtikuun alkupuolella, kun selvisi, että HVK on tilannut ulosottoveloissa olleelta Sarmasteelta sekä talousrikoksista tuomitulta kauneusalan yrittäjältä Tiina Jylhältä suojamaskeja noin 10 miljoonalla eurolla.