Yle: Kontulan seniorikeskuksessa kymmenen koronaan kuollutta – THL:n mukaan kaikkiaan koronan uhreja on Suomessa nyt 186

Kontulan seniorikeskuksessa Helsingissä on perjantaihin mennessä vahvistettu kaikkiaan kymmenen koronaviruksen aiheuttamaa kuolemantapausta, Yle kertoo .

Ylen mukaan ensimmäinen asukas kuoli Kontulan seniorikeskuksessa koronavirukseen 9. huhtikuuta. Ylen saamien tietojen mukaan tilanne seniorikeskuksessa on tämän jälkeen ollut "paikoin kaoottinen ja koronan leviämiseen on reagoitu liian myöhään".

Yle kertoo haastattelemiensa Kontulan seniorikeskuksen työntekijöiden olevan jaksamisensa äärirajoilla. Hoitajat ovat kuvailleet 235-paikkaisen hoitokodin olosuhteita paikoin ala-arvoisiksi. Ylen tietojen mukaan työntekijäpulan takia saattohoitoa ei ole voitu järjestää asianmukaisesti ja vanhuksia on kuollut yksin huoneissaan.

Jutussa haastateltu Helsingin kaupungin sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalveluiden johtaja Seija Meripaasi kiistää, että tilanne olisi ollut kaoottinen.

– Tilanne on ihan samalla lailla hallinnassa tällä hetkellä kuin missä muussa talossa tahansa. On oikeastaan koko tämän kuukauden aikana ollut, Meripaasi sanoo Ylelle.

Ylen mukaan myös Etelä-Suomen aluehallintovirastoon (avi) on kanneltu Kontulan seniorikeskuksesta.

Yhdeksän uutta koronakuolemaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi lauantaina, että sen tiedossa olevien koronaviruskuolemien määrä Suomessa on 186. Määrä nousi edellispäivästä yhdeksällä tapauksella. Tehohoidossa on 60 potilasta ja sairaalahoidossa kaikkiaan 190.

Tehohoidossa olevien määrä on tippunut yhdellä edellispäivän lukemasta, ja sairaalahoidossa on nyt yhdeksän potilasta vähemmän kuin vuorokausi sitten.

Aiemmin tänään THL kertoi, että Suomessa on yhteensä 4 475 varmistettua koronavirustartuntaa. Uusia varmistettuja tartuntoja on 80.

Suomen väestöön suhteutettuna tapausmäärien ilmaantuvuus on 81 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Koronatartunnat ovat edelleen keskittyneet vahvasti eteläiseen Suomeen. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella on havaittu Suomen tartunnoista 3 010.

Suomessa on nyt testattuja kaikkiaan noin 77 800 koronanäytettä.

Eniten kuolleita 80 - 89-vuotiaissa

Tarkempia tietoja on toistaiseksi saatavilla 138 kuolleesta. Heistä 52 prosenttia on miehiä. Kuolleiden mediaani-ikä on 84 vuotta.

Ikäryhmissä 30–39, 40–49 ja 50–59 vuotta kuolleita on kussakin alle viisi, 60–69-vuotiaita kuolleita on yhdeksän, 70–79-vuotiaita on 27, 80–89-vuotiaita on 66, yli 90-vuotiaita kuolleita on 31.

Kuolleista, joista on saatu tarkempia terveystietoja, yli 90 prosentilla on ollut yksi tai useampi pitkäaikaissairaus. Yleisimpiä näistä ovat olleet sydänsairaudet ja diabetes.

THL:n alustavan arvion mukaan covid-19-taudista toipuneita on ainakin 2 500. Arvio perustuu raportoituihin tapauksiin, joiden toteamisesta on vähintään kaksi viikkoa eikä tiedossa ole muuta taudinkulkuun liittyvää seurantatietoa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut