Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronaviruksen leviäminen uuteen nousuun Saksassa – kasvavat tautiluvut tuovat päänvaivaa viranomaisille

Uuden koronaviruksen leviäminen Saksassa on kiihtynyt samalla kun maassa pohditaan rajoitusten lieventämistä. Saksan terveydenhuoltolaitoksen RKI:n mukaan tartuttavuusluku, joka parhaimmillaan oli jo 0,7, on nyt noussut lähelle yhtä.

Tämä tarkoittaisi sitä, että jokainen viruksen saanut tartuttaisi yhden ihmisen lisää. Saksan viranomaiset ovat pitäneet erittäin tärkeänä, että luku pysyisi alle yhdessä.

– Vaikka olettaisimme, että luku olisi 1,1, terveydenhuoltomme ja tehohoitomme rajat tulisivat vastaan lokakuussa. Luvulla 1,2 näin kävisi heinäkuussa ja luvulla 1,3 jo kesäkuussa, sanoi liittokansleri Angela Merkel aikaisemmin tässä kuussa.

Myös sairastuneiden kuolleisuus on ollut nousussa. RKI:n mukaan se oli tiistaina 3,8 prosenttia, mikä on edelleen huomattavasti vähemmän kuin monissa naapurimaissa, esimerkiksi Ranskassa.

Saksa on jo purkanut hieman koronarajoituksia, ja muun muassa osan koululaisista on määrä palata takaisin kouluun ensi viikolla. Samoin esimerkiksi autojätti Volkswagen on pikku hiljaa käynnistämässä tehtaitaan uudelleen.

Saksan viranomaisten on määrä ensi viikolla päättää, lievennetäänkö rajoituksia lisää.

Saksassa on rekisteröity vajaat 159 000 koronavirustartuntaa. Viruksen seurauksena on kuollut runsaat 6 100 ihmistä. Väkilukuun suhteutettuna kuolleita on 73 miljoonaa asukasta kohti. Suomessa vastaava luku oli tiistaina 35.

Tartuntojen määrä ylitti kolme miljoonaa

Maailmassa on vahvistettu jo yli 3 miljoonaa koronavirustartuntaa, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP:n laskelma.

Myös maailman virustilannetta seuraavan Johns Hopkins -yliopiston ja tilastosivusto Worldometerin mukaan tartuntoja on yli 3 miljoonaa. Yli 210 000 ihmistä on kuollut viruksen aiheuttamaan tautiin.

Todelliset luvut lienevät mahdollisesti paljonkin tätä korkeampia, sillä vain osa tartuntaepäilyistä testataan. Osassa maita testaus on terveydenhuoltojärjestelmän haurauden takia lähes olematonta.

Vahvistetuista tapauksista lähes 80 prosenttia on Euroopassa tai Yhdysvalloissa.

Euroopassa on todettu yhteensä lähes 1,4 miljoonaa tautitapausta. Worldometerin mukaan Yhdysvalloissa todettujen tartuntojen määrä on ylittänyt miljoonan. Muissa lähteissä luku on vielä vähän sen alle.

Yhdysvalloissa jo noin 56 000 ihmistä on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Luku on korkein maailmassa. Worldometerin mukaan Yhdysvalloissa on miljoonaa asukasta kohden kuollut virukseen 171 ihmistä. Suomessa vastaava suhdeluku oli tiistaiaamuna 35. Maailman mittakaavassa suhdeluku on 27.

Yli 920 000 ihmistä on Worldometerin mukaan jo toipunut viruksen aiheuttamasta taudista. Lievistä virusoireista kärsii noin 1,9 miljoonaa ihmistä. Noin 56 000:n tila on vakava.

FT: Kuolemien määrä mahdollisesti jopa 60 prosenttia suurempi

Puutteellisen testauksen lisäksi myös kuolinlukujen ilmoittamisessa on sekä puutteita että kirjavia käytäntöjä. Esimerkiksi Financial Times -lehti kirjoitti sunnuntaina, että maailmanlaajuisesti viruskuolemia saattaa olla jopa 60 prosenttia kerrottua enemmän.

Lehti perusti arvionsa 14 maasta tekemäänsä kuolintilastojen vertailuun. Se tutki tilastoidut kuolemat ja niiden syyt tämän vuoden maalis-huhtikuulta ja vertasi niitä samaan ajanjaksoon vuosina 2015 ja 2019.

Lehden mukaan maissa oli kirjattu pandemian aikana yhteensä 122 000 tavanomaisesta tasosta poikkeavaa kuolemantapausta. Kuitenkin vain 77 000 "ylimääräistä" kuolemantapausta oli tilastoitu virallisesti koronaviruskuolemiksi.

Financial Times tulkitsi eron johtuvan alakanttiin raportoiduista viruskuolemista. Mikäli samankaltaista aliraportointia tapahtuisi koko maailmassa, voi koronaviruskuolemien määrä olla virallisen yli 200 000:n sijaan jopa 318 000, lehti päätteli.

Aineistossa oli mukana esimerkiksi viruskriisin pahiten koettelemia Euroopan maita kuten Italia, Espanja, Ranska ja Britannia. Lisäksi mukana ovat esimerkiksi Ruotsi ja Tanska sekä Yhdysvallat. Suomi ei ole mukana.

Lehden mukaan osa tilastoissa näkyvästä kasvusta saattaa selittyä sillä, että liikkumisrajoitusten ja eristäytymissuositusten aikana ihmiset ovat kuolleet muihin sairauksiin välteltyään sairaalaan hakeutumista. Toisaalta kuolemien määrä on noussut eniten viruksesta pahoin kärsineillä alueilla.