Remdesivir-lääkkeen kliiniset kokeet herättivät toiveita koronaepidemian hoidossa

Remdesivir-näytepullo. AFP / LEHTIKUVA

STT

Tuoreet tulokset remdesivir-viruslääkkeellä tehdyistä kliinisistä kokeista ovat lisänneet toiveita toimivan lääkehoidon löytymisestä koronavirusepidemian vastaiseen taisteluun. Testissä havaittiin lääkettä saaneiden covid-19-potilaiden toipuvan taudista noin 30 prosenttia nopeammin kuin lumelääkettä saaneen verrokkiryhmän jäsenten.

Remdesiviriä saaneiden potilaiden kuolleisuus laski myös, mutta vain hiukan vertailuryhmään nähden.

Kliiniset testit reilulla tuhannella koehenkilöllä aloitettiin jo helmikuussa Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Aasiassa. Testausta johti Yhdysvaltain allergia- ja tartuntatautien instituutti NIAID. Sen johtaja Anthony Fauci pitää tuloksia merkittävinä, sillä ne osoittavat selvästi, että lääkkeellä voidaan vaikuttaa suoraan virukseen.

Myös presidentti Donald Trump piti uutista myönteisenä ja sanoi haluavansa kiirehtiä myyntiluvan myöntämistä lääkkeelle koronaepidemian hoitoon.

Yhtiö lupasi lahjoittaa varastonsa

Toiveita himmensi hieman remdesivirillä Kiinan Wuhanissa tehty tutkimus, jossa sen ei havaittu edistävän potilaiden parantumista. Testijoukko oli kuitenkin hyvin pieni, ja kokeet jäivät lopulta kokonaan kesken.

Amerikkalainen Gilead Sciences -yhtiö kehitti remdesiviriä alun perin lääkkeeksi ebolaan mutta tuloksetta. Uutiset kliinisistä testeistä covid-19:n osalta saivat yhtiön osakekurssin vahvaan nousuun. Toimitusjohtaja Daniel O'Day lupasi yhtiön lahjoittavan varastossaan olevat 1,5 miljoonaa lääkeannosta ja myyvän jatkossakin tuotetta "edulliseen" hintaan.

Remdesivir ei vaikuta koronaviruksen potilaassa laukaisemiin voimakkaisiin immuunipuolustuksen reaktioihin vaan suoraan itse virukseen ja sen lisääntymiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.