Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

IS: Kaksi Huoltovarmuuskeskuksen johtoryhmän jäsentä sai potkut kohuttujen suojamaskikauppojen vuoksi

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) epäonnistuneiden maskikauppojen vuoksi työvelvoitteesta vapautettujen johtoryhmän jäsenten työsuhteet ovat päättyneet, kertoo Ilta-Sanomat .

Asko Harjula ja Jyrki Hakola vapautettiin työvelvoitteesta 11. huhtikuuta, kun maskikauppojen kulkua selvitettiin. IS:n tietojen mukaan HVK arvioi, että suojavälinehankinnoissa tehdyt virheet on heidän osaltaan nyt kokonaisuudessaan käsitelty ja korjaavat toimenpiteet tehty.

Huoltovarmuuskeskuksen aiemmat, epäonnistuneet suojamaskikaupat tulivat ilmi huhtikuun alkupuolella. Tuolloin selvisi, että HVK on tilannut ulosottoveloissa olleelta liikemies Onni Sarmasteelta sekä talousrikoksista tuomitulta kauneusalan yrittäjältä Tiina Jylhältä suojamaskeja yhteensä noin 10 miljoonalla eurolla. Kaupat Sarmasteen kanssa allekirjoitti nyt potkut saanut Jyrki Hakola.

HVK on kertonut Sarmasteen toimittaneen maskeja, jotka eivät olleet sopivia sairaalakäyttöön, vaikka ne oli siihen tilattu. HVK on vaatinut osittaista kaupan purkua ja rahojen osittaista palauttamista.

Keskusrikospoliisi on aloittanut esitutkinnan suojamaskikaupoista. Rikosnimikkeinä ovat muun muassa törkeä petos ja törkeä rahanpesu.

Poliisi on rikostutkinnan yhteydessä ottanut kiinni ja pidättänyt kaksi ihmistä. Heidät vapautettiin huhtikuun 24. päivänä, mutta heitä epäillään yhä rikoksesta.

Julkisuudessa on kerrottu, että toinen pidätetyistä ja vapautetuista olisi Onni Sarmaste. Poliisi ei ole vahvistanut eikä kiistänyt tietoa. Sarmaste kertoi STT:lle, että hänet päästettiin vapaaksi ja että hän on syytön kaikkeen.

Tutkinnan aikana on takavarikoitu varoja yhteensä noin kolmen miljoonan euron arvosta sekä kaksi arvoautoa.

---

Juttua korjattu klo 11.45. Täsmennetty, milloin pidätetyt vapautettiin: "perjantaina" korjattu muotoon "huhtikuun 24. päivänä", poistettu ylimääräisiä perjantai-mainintoja.