Japanin hallitus lopetti koronapoikkeustilan monilla alueilla etuajassa

Japanin hallitus on päättänyt lopettaa koronaepidemian vuoksi julistetun poikkeustilan suurimmasta osasta maata, pois lukien Tokion ja Osakan kaltaiset suurkaupungit. Asiasta ilmoitti pääministeri Shinzo Abe.

– Uusien tapauksien ilmaantuvuus on laskenut alle määrän, joka oli maaliskuun puolivälissä, kun tartunnat alkoivat levitä, sanoi viruksen vastaisista toimista vastaava ministeri Yasutoshi Nishimura.

Poikkeustila päättyi 39:ssä Japanin 47 prefektuurista. Aiemman päätöksen mukaan poikkeustilan oli määrä päättyä vasta toukokuun lopussa.

Japanissa poikkeustila perustuu suosituksiin. Vaikka ihmisiä kehotetaan pysymään kotona ja liikkeitä pitämään ovensa suljettuina, määräyksen rikkomisesta ei seuraa rangaistuksia.

Valtaosa Japanin kouluista ehdittiin sulkea jo ennen kuin poikkeustila julistettiin Tokioon ja kuudelle muulle alueelle huhtikuun alussa. Myöhemmin poikkeustila laajeni koko maahan.

Japanissa on todettu runsaat 16 000 koronavirustartuntaa ja viruksen seurauksena on kuollut 678 ihmistä. Väkilukuun suhteutettuna Japanissa on kuollut viisi ihmistä miljoonaa asukasta kohti. Suomessa vastaava luku oli keskiviikkona 51.

Uudessa-Seelannissa ihmiset ryntäsivät kampaamoihin

Uudessa-Seelannissa löysennettiin koronarajoituksia torstaina, kun maassa aukesivat muun muassa kauppakeskukset, kahvilat ja kampaamot.

Myös yli 70-vuotiaiden sallitaan jälleen liikkua kotinsa ulkopuolella seitsemän viikon pakollisen karanteenin jälkeen.

Monelle saarivaltion asukkaalle hiustenleikkuu tuntui olevan ensimmäisenä prioriteettilistalla eristyksen jälkeen. Paikallisten parturikampaamojen edessä raportoitiin syntyneen jonoja, kun ihmiset odottivat pääsyä hiustenleikkuuseen.

Viiden miljoonan asukkaan Uusi-Seelanti on selvinnyt koronaepidemiasta varsin vähin vaurioin. Tautitapauksia on todettu lähes 1 500. Tautiin on kuollut 21 ihmistä.

Rajoitukset jatkuvat saarivaltiossa vielä osittain. Kokoontuminen rajoitetaan edelleen enintään 10 henkeen. Lisäksi kansalaisia kehotetaan yhä noudattamaan tarkkaa hygieniaa ja pitämään turvavälejä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut