Valtaosa oppilaista palasi lähiopetukseen koulujen avauduttua

Oppilaat odottivat sisäänpääsyä turvavälijonossa Jokiniemen koulun pihalla Vantaalla 14. toukokuuta. Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

STT

Noin 88 prosenttia perusopetuksen oppilaista palasi lähiopetukseen, kun koulut avautuivat 14. toukokuuta. Tieto perustuu kunnille suunnattuun kyselyyn, jonka tekivät aluehallintovirastot (avi) sekä opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM).

Kyselyssä kartoitettiin lähiopetuksen osallistujamääriä perusopetuksessa kaikilta luokka-asteilta (1–9) sekä varhaiskasvatuksessa.

Kyselyn perusteella peruskoulun lähiopetukseen osallistumisessa oli maakunnallista vaihtelua. Eniten lähiopetukseen osallistuttiin Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Satakunnassa ja Uudellamaalla. Näillä alueilla opetukseen osallistui yli 90 prosenttia oppilaista.

Vähiten lähiopetukseen osallistuttiin Etelä-Karjalassa, jossa osallistumisprosentti oli 66.

– Lähiopetukseen palaaminen näyttää kunnissa sujuneen varsin hyvin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja opetus- ja kulttuuriministeriö ovat antaneet ohjeet turvalliseen kouluun palamiseen. Kouluissa lähiopetukseen siirtyminen on vaatinut työtä, suunnittelua ja järjestelyitä, opetusneuvos Heli Nederström OKM:stä sanoo.

Varhaiskasvatukseen osallistui 56 prosenttia lapsista

Myös valmistavaan opetukseen osallistui valtakunnallisesti keskimäärin 88 prosenttia oppilaista. Maakuntien välillä oli lähiopetuksessa suurta vaihtelua ja tiedotteen mukaan vähiten valmistavaan opetukseen osallistuttiin perusopetuksen tavoin Etelä-Karjalassa, jossa opetukseen osallistui 25 prosenttia oppilaista.

Varhaiskasvatukseen osallistui koko maassa 56 prosenttia lapsista verrattuna normaalitilanteeseen.

Avin ja OKM:n kyselyn pohjalta ei ole saatavilla kaikkia kuntia kattavaa tietoa luvattomista poissaoloista. Nederstöm muistuttaa, että opetuksen järjestäjän on seurattava perusopetukseen osallistuvan oppilaan poissaoloja ja ilmoittaa luvattomista poissaoloista oppilaan huoltajalle.

– Huoltajan on huolehdittava siitä, että oppivelvollisuus tulee suoritettua. Luvattomiin poissaoloihin tulee puuttua koulujen normaalien käytäntöjen mukaisesti, Nederström sanoo.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut