Hongkongin turvallisuusviranomaisilta tulvii tukea mielenosoittajat raivostuttaneille lainsäädäntösuunnitelmille – Kiina varoittelee Yhdysvaltoja

Viime vuonna Hongkongissa oli useiden kuukausien ajan suuria ja usein väkivaltaisia demokratiaa puolustavia mielenosoituksia. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Kiina varoittelee Yhdysvaltoja "kaikilla mahdollisilla toimilla", jos Yhdysvallat asettuu Kiinan etujen tielle Hongkongin tilanteen vuoksi.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Robert O'Brien varoitti sunnuntaina, että jos Kiina säätää Hongkongiin suunnittelemansa uuden turvallisuuslain, Hongkongin erityisasema Yhdysvaltain kanssa käydyssä kaupassa voisi olla uhattuna. Lakiesitys kieltäisi muun muassa vallankumouksellisen liikehdinnän, ulkomaisen vaikuttamisen ja terrorismin erityishallintoalueella.

Viime vuonna Hongkongissa oli useiden kuukausien ajan suuria ja usein väkivaltaisia demokratiaa puolustavia mielenosoituksia. Nyt mielenosoittajat pelkäävät Kiinan suunnittelemien lakien romuttavan Hongkongin demokratian. Tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat sunnuntaina koronaviruspandemian vuoksi asetetuista kokoontumisrajoituksista huolimatta vastustamaan turvallisuuslakeja.

Sanailu alkoi jo viime viikolla

Kiinan ulkoministeriö totesi maanantaina, ettei Yhdysvalloilla ole oikeutta arvostella tai puuttua asiaan, sillä erityishallintoalueen lainsäädäntö on Kiinan sisäinen asia.

– Jos Yhdysvallat aikoo loukata Kiinan etuja, Kiina ottaa käyttöön kaikki mahdolliset toimet vastatakseen tähän ja vastustaakseen tätä, ukoministeriön edustaja Zhao Lijian sanoi.

Sunnuntaina Kiinan ulkoministeri Wang Yi sanoi tiedotustilaisuudessa maiden olevan uuden kylmän sodan partaalla. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo puolestaan sanoi viime perjantaina, että lakiesitys olisi kuolinisku Hongkongin autonomialle.

Viranomaisilta koordinoitua kiitosta

Hongkongissa paikallishallinnossa turvallisuusasioista vastaava ministeri John Lee on toivottanut Kiinan suunnittelemat turvallisuuslait tervetulleiksi. Ministerin mielestä lakeja tarvitaan terrorismin ja itsenäisyysvaatimusten hillitsemiseen.

Ministeri sanoo lausunnossaan, että terrorismi on kasvanut kaupungissa ja kansallista turvallisuutta vahingoittavat toimet ovat pahentuneet. Lausunto oli yksi monista koordinoiduista viesteistä, joita Hongkongin eri turvallisuusviranomaiset lähettivät tuen osoituksena turvallisuuslaeille. Esimerkiksi paikallinen poliisijohtaja Chris Tang sanoi lakien auttavan palauttamaan yleisen järjestyksen.

Lait säädetään Pekingissä eivätkä ne kulje erityishallintoalueen paikallishallinnon kautta.

"Katsotaan, miltä Washingtonin tukema Hongkongin demokratia todella näyttää"

Kiinassa valtionmedia on levittänyt videota mielenosoittajien pahoinpitelemästä juristista ja käyttänyt sitä Hongkongin demokratialiikkeen parjaamiseen.

Videolla verikasvoinen mies yrittää paeta muutamia mielenosoittajia, jotka potkivat ja lyövät miestä sateenvarjoilla. Hyökkäys tapahtui sunnuntain mielenosoituksen yhteydessä. Poliisi hajotti mielenosoituksen kyynelkaasulla ja vesitykeillä.

Hongkongin juristien järjestö ilmoitti videolla näkyvän miehen olevan järjestön jäsen. Mies on järjestön mukaan viety sairaalaan. Lausunnossa järjestö vetosi myös kaiken väkivallan lopettamisen puolesta.

Paikallismediassa on kerrottu miehen väitelleen mielenosoittajien kanssa, kun nämä pystyttivät tiesulkuja.

Kiinan hallinto on aiemminkin käyttänyt demokratialiikkeen mielenosoittajien hyökkäyksistä kuvattuja videoita esittääkseen nämä väkivaltaisina radikaaleina. Global Times -lehden päätoimittaja Hu Xijin julkaisi videon Twitterissä .

– Katsotaan, miltä Washingtonin tukema Hongkongin demokratia todella näyttää, hän kirjoitti saatteeksi.

Myös valtion People's Daily -sanomalehti julkaisi videon Twitter-tilillään .

Kiina on koko ajan pyrkinyt esittämään Hongkongin mielenosoitukset ulkovaltojen tukemana yrityksenä aiheuttaa epävakautta Kiinassa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut