Asiakirjat: Oikeuskansleri puuttui hallituksen päätöksentekotapaan

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti saapuu hallituksen ylimääräiseen iltakouluun Säätytalolle Helsingissä 1. kesäkuuta 2020. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

STT

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti puuttui huhtikuun lopussa tapaan, jolla hallituksen päätöksiä on tehty koronaepidemian aikana.

Oikeuskansleri Pöystin mukaan kiire ei enää epidemiatilanteen pitkittyessä perustellut sitä, että päätökset syntyivät poliittisina linjauksina eivätkä virkamiesvalmistelun tuloksena. Siksi hän kehotti virkamiesjohtoa ja pääministerin esikuntaa palaamaan asioiden normaaliin valmisteluun, josta on säädetty perustuslaissa.

Oikeuskanslerin paimenkirje sisältyy valtioneuvoston koronakoordinaatioryhmän asiakirjoihin, jotka on STT:n tietopyynnön jälkeen luovutettu medialle.

Pöystin mukaan poliittiset linjaukset ovat epidemiatilanteen jatkuessa jossain määrin ongelmallisia yksinomaisena menettelytapana. Hän muistutti kirjeessä, että perustuslain mukaan hallituksen päätökset ja toimet on valmisteltava ministeriöissä.

Oikeuskansleri myös huomautti, että hallituksen toimintaa koskee kattavasti perustuslaissa säädetyn virkavastuun vaatimus.

– Poliittiset linjaukset eivät muodollisesti ole päätöksiä, joten niiden valmistelua, päätöksentekomenettelyä ja perusteluja ei dokumentoida samalla tavoin kuin valtioneuvoston yleisistunnon tai ministeriön päätöksiä, Pöysti kirjoitti.

Hänen mukaansa poliittiset linjaukset eivät myöskään velvoita virkamiehiä ja viranomaisia ryhtymään toimiin niiden toteuttamiseksi, vaikka käytännössä näin useimmiten tapahtuukin.

Oikeuskansleri toivoi selvempiä dokumentteja valmistelusta ja päätöksistä

Oikeuskanslerin näkemys oli, että hallituksen tulisi siirtyä selvemmin dokumentoituun valmistelu- ja päätöksentekotapaan poikkeusoloja ja niiden jälkihoitoa koskevissa linjauksissaan.

Pöysti esitti hallitukselle kahta vaihtoehtoista tapaa linjausten ja suositusten vahvistamiseen sekä valmistelun ohjaamiseen. Pöystin tarjoamia menettelytapoja olivat valtioneuvoston periaatepäätökset ja ministeriöiden ohjauskirjeet.

Kevään aikana hallituksen päätöksiä on tehty poliittisina linjauksina muun muassa 16. maaliskuuta poikkeusolojen toteamisen yhteydessä. Tuolloin hallitus linjasi useista toimista koronaepidemian hidastamiseksi. Pöystin mukaan poliittisten linjausten antaminen on ollut perusteltua tilanteessa, jossa nopeat toimet ovat olleet välttämättömiä.

Oikeuskanslerin kirje sisältyy koronakoordinaatioryhmän 28. huhtikuuta pidetyn kokouksen asiakirjoihin.

Kommentoi

Mainos: Länsi-Uusimaa

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut