Lintilä valtiovarainministerin valinnasta: "Eihän noista paikoista kieltäydytä"

Lintilä toimi valtiovarainmiminsterinä puoli vuotta Antti Rinteen (sd.) pääministerikaudella. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Valtiovarainministerin pesti on tehtävä, josta ei kieltäydytä, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) STT:lle.

– Puheenjohtaja tekee esityksen henkilöstä, ja eduskuntaryhmä ja puoluehallitus päättävät. Henki puolueessa on se, että niitä tehtäviä tehdään, joita puolue osoittaa. Eli eihän noista paikoista kieltäydytä, jos sellainen esitys tulee, Lintilä muotoilee.

Useampi puoluehallituksen jäsen on nostanut Lintilän nimen mahdolliseksi valtiovarainministeriksi. Valinta olisi STT:n haastattelemien puolueaktiivien mielestä looginen, koska Lintilä toimi tehtävässä puoli vuotta Antti Rinteen (sd.) pääministerikaudella.

Keskustan puoluevaikuttajat valitsevat ehdokkaan uudeksi valtiovarainministeriksi Katri Kulmunin erottua ministerin paikalta eilen. Valinnan ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.

Kulmuni ilmoitti perjantaina jättävänsä ministeritehtävän viestintävalmennusta koskeneen kohun seurauksena. Kymmenientuhansien eurojen laskut kuittasivat ministeriöt, vaikka koulutukset näyttävät tukeneen myös Kulmunin toimintaa ja etenemistä puolueorganisaatiossa.

"Tärkeintä on hallituksen toimintakyky"

Lintilä ei halunnut arvioida STT:lle sitä, millaista valtiovarainministeriä nyt kaivattaisiin. Tärkeintä Lintilän mukaan on saada mahdollisimman nopeasti hallitus toimintakykyiseksi.

– Meillä on kriisi jo menossa, eli koronapandemia. Emme tarvitse minkään näköistä poliittista kriisiä tähän.

Keskustan seuraava puoluekokous järjestetään syyskuun alussa. Valtiovarainministerin valintaa ja puolueen mahdollista tulevaa puheenjohtajavaalia Lintilä pitää erillisinä asioina.

– Katri Kulmuni on ilmoittanut, että hän jatkaa puolueen puheenjohtajana. En halua millään tavalla lähteä spekuloimaan jotain mahdollisesti tulevia vaaleja.

Vanhanen ei pyri salkulle, Kaikkonen hiljenee

Lintilän lisäksi yhdeksi mahdollisista valtiovarainministeriehdokkaista on julkisuudessa nostettu puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.). Kaikkonen viestitti STT:lle lauantaina, ettei aio kommentoida valtiovarainministerin valintaa.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) on päässyt myös mukaan nimirulettiin. Vanhanen kuitenkin ilmoitti eilen Ylen erikoislähetyksessä , ettei aio pyrkiä ministerisalkulle.

– Ehkä en olisi tässä kommentoimassa, jos olisin jotenkin siinä mukana. Puolueväki tietää hyvin sen, että kun palasin viisi vuotta sitten politiikkaan, niin en ole pyrkinyt valtioneuvoston jäseneksi, Vanhanen sanoi.

Kommentoi

Mainos: Länsi-Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut