Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Lentoyhtiöt suuttuivat maahantulijoiden karanteenimääräyksestä Britanniassa – ryhtyivät oikeustoimiin hallitusta vastaan

Lähes kaikkien Britanniaan saapuvien on maanantaista lähtien jäätävä kahdeksi viikoksi omaehtoiseen karanteeniin.

Määräys koskee sekä maan asukkaita että matkailijoita tietyin poikkeuksin. Sen tarkoituksena on estää koronaviruksen toinen aalto ulkomailta.

Määräys on suututtanut erityisesti lentoyhtiöt. British Airways , EasyJet ja Ryanair ovat aloittaneet yhteiset oikeustoimet maan hallitusta vastaan.

Karanteenimääräys on yhtiöiden mukaan suhteeton ja epäreilu sekä Britannian kansalaisille että maahan saapuville kansainvälisille vierailijoille.

Ryanairin johtaja Michael O' Leary sanoi maanantaina Sky Newsille, että toimenpide tuhoaisi Britanniassa tuhansia matkailualan työpaikkoja.

Lontoon Heathrow'n lentokentän toimitusjohtaja John Holland-Kaye sanoi City AM -sanomalehdelle, että määräys voisi johtaa mahdollisesti 25 000 työpaikan menettämiseen Heathrow'lla, mikä on kolmannes lentokentän työntekijöistä.

Ulkomailta tulevat tartunnat kasvussa

Britannian terveysministeri Matt Hancock perusteli karanteenisääntöä sillä, että ulkomailta tulevien tartuntojen osuus on kasvussa samalla kun päivittäinen tartuntamäärä on ollut laskussa.

Koronavirukseen liittyviä kuolemia on todettu Britanniassa yli 40 000, toiseksi eniten maailmassa Yhdysvaltojen jälkeen. Väkilukuun suhteutettuna kuolemantapauksia on 599 miljoonaa asukasta kohden.

Karanteenimääräys ei koske esimerkiksi rekkakuskeja, välttämättömiä terveydenhuollon työntekijöitä eikä niitä Irlannista saapuvia, jotka ovat viettäneet siellä vähintään kaksi viikkoa.

Karanteenia valvotaan satunnaistarkastuksilla, ja sen rikkomisesta voi saada yli tuhannen euron sakon.

Britannian hallitus yrittää järjestää "matkustuskäytäviä" tiettyjen maiden kuten Ranskan ja Espanjan kanssa, jolloin karanteenimääräyksiä voitaisiin osittain lieventää. Sopimusten neuvottelu voi kuitenkin kestää kesäkuun loppupuolelle, mikä lentoyhtiöiden mielestä olisi liian myöhään.