Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Turkki iski kurdisissien kohteisiin Pohjois-Irakissa

Turkin ilmavoimat on iskenyt kurdisissien tukikohtiin Pohjois-Irakissa, kertoo Turkin puolustusministeriö.

Ministeriön mukaan iskujen kohteena olivat kurdisissijärjestö PKK:n tukikohdat muun muassa Pohjois-Irakin Sinjarissa ja Kandilin vuoristoseudulla.

Turkki iskee säännöllisen väliajoin kurdisissien kohteisiin Kaakkois-Turkissa ja Pohjois-Irakissa.

Maan puolustusministeriön Twitterissä jakamissa kuvissa operaatiota seurattiin hengityssuojat kasvoilla. Turkissa on yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan tilastoitu yli 178 000 koronavirustartuntaa. Virukseen liittyviä kuolemia on raportoitu yli 4 800.

Vuosikymmenien konflikti jatkuu

PKK:n ja Turkin välinen konflikti alkoi 1980-luvulla. Yli 40 000 ihmistä on kuollut Kaakkois-Turkkiin keskittyvässä konfliktissa, kirjoittaa BBC . Väkivaltaisuudet olivat median mukaan pahimmillaan 1990-luvulla, jolloin alueella tuhottiin tuhansia kurdikyliä ja sadattuhannet kurdit joutuivat pakenemaan.

BBC kirjoittaa, että samaan aikaan PKK luopui itsenäistymisvaatimuksista ja alkoi tavoitella autonomiaa kurdeille.

Tahojen välille solmittiin aselepo vuonna 2013, mutta vuodesta 2015 niiden välit ovat kiristyneet.

Viime syksynä kurdien ja Turkin välinen konflikti nousi esiin kansainvälisesti, kun Turkki hyökkäsi Pohjois-Syyriaan. Pohjois-Syyriassa toimivat kurdien YPG-joukot, jotka Turkki näkee PKK:n jatkeena. BBC:n mukaan YPG ja PKK jakavat samankaltaisen ideologian, mutta ne ovat kaksi erillistä tahoa.

Turkki, Yhdysvallat ja EU pitävät PKK:ta terroristijärjestönä.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.