Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

YK:n turvallisuusneuvostoon valittiin neljä vaihtuvaa jäsenmaata – viidennen maan valinta meni toiselle kierrokselle

YK:n turvallisuusneuvostoon on valittu neljä uutta vaihtuvaa jäsenmaata. Paikan ovat saaneet Intia, Meksiko, Norja ja Irlanti.

Neuvostoon oli määrä valita kerralla viisi uutta vaihtuvaa jäsenmaata, mutta kumpikaan Afrikan istuimesta kisaavista maista ei saanut äänistä tarvittavaa kahden kolmasosan enemmistöä, joten valinnasta äänestetään myöhemmin uudestaan. Istuimesta kisaavat Kenia ja Djibouti.

Jo neuvostoon valituista maista Meksiko ja Intia olivat maanosiensa ainoita ehdolle asettuneita valtioita. Norjan ja Irlannin lisäksi paikkaa neuvostossa haki myös Kanada.

Turvallisuusneuvostossa on yhteensä 15 maata, joista viisi on pysyväisjäseniä. Pysyvät jäsenmaat ovat Britannia, Kiina, Ranska, Venäjä ja Yhdysvallat. Muut vaihtuvat jäsenmaat valitaan kerrallaan kahden vuoden kaudeksi.

Neuvostokautensa päättävät tänä vuonna Belgia, Dominikaaninen tasavalta, Saksa, Indonesia ja Etelä-Afrikka.

Vaihtuvina jäsenmaina jatkavat Viro, Niger, Tunisia, Vietnam sekä Saint Vincent ja Grenadiinit. Edellä mainittujen viiden maan jäsenkaudet päättyvät ensi vuonna.

Neuvoston tehtävä on ylläpitää rauhaa

Turvallisuusneuvostoa luonnehditaan YK:n vaikutusvaltaisimmaksi elimeksi. Sen tehtävä on ylläpitää rauhaa.

Toisin kuin YK:n yleiskokous, turvallisuusneuvosto ei pidä säännöllisiä kokouksia, vaan se voidaan kutsua koolle milloin tahansa. Neuvosto voidaan kutsua koolle myös hyvin lyhyellä varoitusajalla.

Neuvostossa tärkeän päätöslauselman hyväksymiseen tarvitaan puoltava ääni yhdeksältä jäsenmaalta. Kaikilla pysyvillä jäsenillä on kuitenkin veto-oikeus, jolloin yksikin pysyvän jäsenen ei-ääni johtaa siihen, ettei päätöslauselmaa voida hyväksyä.

Jäsenmaat vuorottelevat turvallisuusneuvoston puheenjohtajana kuukauden kerrallaan.