Otkes: Nykyinen ultrakevytlentokoulutus ei takaa riittäviä valmiuksia turvalliseen lentoharrastukseen

Ultrakevytlentokoulutuksen on annettava nykyistä paremmat valmiudet turvalliseen lentoharrastukseen, katsoo Onnettomuustutkintakeskus (Otkes).

Koulutuksessa käytetään yleisesti Suomen Ilmailuliiton julkaisemaa ja Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin hyväksymää koulutusohjelmaa.

Vaikka koulutusohjelma on velvoittava, käytännön toteutuksessa on eroja koulutusorganisaatioiden välillä, sanoo tiedotteessa Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja, professori Veli-Pekka Nurmi. Koulutusta annetaan lentokerhoissa eri puolilla Suomea.

Harrasteilmailun parissa toimivilta tahoilta edellytetään Nurmen mukaan käytännössä paljon omavalvontaa.

– Nykyinen ultrakevytlentokoulutus ei yksinkertaisesti takaa riittäviä valmiuksia turvalliseen lentoharrastukseen, sanoo tutkinnanjohtaja Janne Kotiranta tiedotteessa.

Kansalliset koulutusvaatimukset eivät Otkesin mukaan ole ajan tasalla, sillä ultrakevytkoneiden rakenne ja lentonopeus ovat kehittyneet 2000-luvulla huomattavasti.

Otkes huolissaan pitkistä koulutuspäivistä

Kannanoton taustalla ovat viimevuotiset Tampere-Pirkkalan ja Euran ultrakevyiden lentokoneiden onnettomuudet, joiden tutkinnat Otkes on nyt saanut valmiiksi.

Tampere-Pirkkalan onnettomuudessa viime heinäkuussa kuoli lento-oppilas. Otkesin mukaan sivuperäsinpolkimien virheellinen käyttö luultavasti aiheutti ilma-aluksen hallinnan menetyksen.

Euran onnettomuudessa viime syyskuussa lento-oppilas sai lieviä vammoja, kun kone putosi epäonnistuneen laskeutumisen yhteydessä metsään. Lento-oppilaalla oli takanaan pitkä koulutuspäivä.

Onnettomuuksien seurauksena Otkes suosittaa Traficomille muun muassa pitkien koulutuspäivien rajoittamista. Otkesin mukaan myös työnjakoa harrasteilmailun turvallisuustyössä olisi selkeytettävä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut