Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viimeisetkin afrikkalaisamerikkalaiset julistettiin vapaiksi orjuudesta 155 vuotta sitten – merkkipäivää vietetään mielenosoitusten keskellä

Yhdysvalloissa vietetään tänään afrikkalaisamerikkalaisten orjuudesta vapautumisen päivää.

Orjuus lakkautettiin Yhdysvalloissa sisällissodan päätyttyä pohjoisvaltioiden voittoon. 19. kesäkuuta vuonna 1865 orjat julistettiin vapaiksi viimeisessäkin etelävaltioiden osavaltiossa eli Texasissa.

Niin kutsuttu Juneteenth ei edelleenkään ole kansallinen vapaapäivä, mutta suurin osa osavaltioista on julistanut päivän vapaaksi.

Vuosipäivää vietetään tänä vuonna kireissä tunnelmissa poliisiväkivallan kirvoittamien Black Lives Matter -protestien keskellä. Mielenosoitukset käynnistyivät sen jälkeen, kun mustaihoinen George Floyd sai surmansa pidätystilanteessa Minneapolisissa vajaat neljä viikkoa sitten. Valkoihoinen poliisi painoi häntä polvella niskasta liki yhdeksän minuuttia.

Myös presidentti Donald Trump päätti siirtää vuorokaudella tälle päivälle kaavailtua ensimmäistä koronaviruksen jälkeistä presidentinvaalien kampanjamatkaansa Oklahoman Tulsaan.

Trumpin kampanjamatkakohde ehti ennalta herättää huomattavaa närkästystä, sillä Tulsassa on kirjoitettu synkkä luku Yhdysvaltojen mustaihoisten historiaan. Yli 300 mustaihoista kuoli kaupungissa vuonna 1921, kun joukko asein ja räjähtein varustautuneita valkoihoisia hyökkäsi mustien asuinalueelle.

-----

Lähteinä New York Times , BBC ja juneteenth.com