Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Tulsa perui ulkonaliikkumiskiellon Trumpin vaalitilaisuuden alla – presidentti kiitti Twitterissä

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin on määrä jatkaa presidentinvaalikampanjansa tauolla olleita vaalitilaisuuksia lauantaina Oklahoman Tulsassa. Kaupungin pormestari määräsi aiemmin Tulsaan ulkonaliikkumiskiellon, sillä tilaisuuden odotetaan aiheuttavan levottomuuksia.

Perjantaina Trump kiitteli kuitenkin tviitissään sitä, että ulkonaliikkumiskielto on peruttu. Tviitti oli mahdollista ymmärtää niin, että peruminen koskisi vain Trumpin tilaisuuteen tulijoita.

Uutiskanava CNN:n mukaan pormestari G. T. Bynum kertoi kiellon perumisesta lausunnossa. Ulkonaliikkumiskielto oli asetettu vaalitilaisuuden tapahtumapaikkana toimivan BOK Centerin ympäristöön torstaina paikallista aikaa. Lausunnossa Bynum kertoi toimineensa presidentin turvallisuudesta vastaavan salaisen palvelun ohjeistamana.

– Tänään meille kerrottiin, ettei kielto ole enää tarpeen. Siispä poistin sen, Bynum sanoi.

Kiellon oli määrä olla voimassa sunnuntaiaamuun, mutta lauantaipäivää ja vaalitilaisuuden ajankohtaa kielto ei koskenut.

Tilaisuus on valtava. Paikalle odotetaan ainakin sataa tuhatta ihmistä. Tosin sisälle BOK Centeriin mahtuu alle 20 000 ihmistä.

Trumpin valintaa vaalitilaisuuden paikaksi on kritisoitu. Yli 300 mustaihoista kuoli Tulsassa vuonna 1921, kun joukko asein ja räjähtein varustautuneita valkoihoisia hyökkäsi mustien asuinalueelle.

Lisäksi perjantaina vietettiin maan laajuista afrikkalaisamerikkalaisten orjuudesta vapautumisen päivää. Trump oli alun perin suunnitellut tilaisuuttaan samalle päivälle, mutta suostui siirtämään sen lauantaille arvosteluryöpyn jälkeen.

Tiesulkuja ja huolta koronaviruksesta

Ulkonaliikkumiskiellon poistosta huolimatta kaupunki on varautunut poliittiseen tilaisuuteen järein turvatoimin. BOK Centerin läheisyyteen on esimerkiksi kasattu tiesulkuja, jotka estävät autoilijoiden ja jalankulkijoiden pääsyn alueelle.

Uutistoimisto AFP:n mukaan rajoituksiin ovat törmänneet myös Trumpin kannattajat. Osa heistä on leiriytynyt tapahtumapaikan edustalla jo päiviä päästäkseen eturivin paikoille, kun hurmoshenkisistä kampanjatilaisuuksistaan tunnettu Trump nousee lauteille. Kannattajat joutuivat kuitenkin keräämään telttansa ja siirtymään pois valvotulta alueelta.

Jo etukäteen on kannettu huolta esimerkiksi koronaviruksen leviämisestä tilaisuuteen osallistuvien keskuudessa. Oklahoma ei ole toistaiseksi ollut pahiten viruksesta kärsineiden osavaltioiden joukossa.

Esimerkiksi New York Timesin laskennan mukaan siellä on todettu tähän mennessä yhteensä noin 9 700 tartuntaa. Useissa muissa osavaltioissa tartuntoja on rekisteröity vähintään kymmeniä tuhansia. Oklahomassa tartuntamäärät ovat kuitenkin kääntyneet kesäkuussa kasvuun. Torstaina uusia tartuntoja todettiin lehden mukaan noin 450.

"Tällainen tilaisuus tulee kerran elämässä"

Trumpin kampanjatiimi on varautunut mahdollisiin tartuntoihin omalla tavallaan. Se esimerkiksi vaatii tilaisuuteen tulevilta vakuutusta siitä, etteivät he aio asettaa presidenttiä tai vaalikampanjaa oikeudelliseen vastuuseen mahdollisesta kampanjatilaisuudessa saadusta koronavirustartunnasta.

Kampanjatilaisuuksiin ilmoittaudutaan verkossa. Ilmoittautumisen yhteydessä osallistujan täytyy klikata muun muassa kohtaa, jossa hän vakuuttaa tiedostavansa tartuntariskin. Lisäksi osallistuja vakuuttaa, ettei aio asettaa kampanjaa vastuuseen mahdollisesta tartunnasta.

Oklahoman jälkeen kampanjatilaisuuksia on tarkoitus järjestää Floridassa, Arizonassa ja Pohjois-Carolinassa. Myös näissä osavaltioissa koronavirustartuntojen määrät ovat nousussa.

Tulsassa kampanjatilaisuutta odottava 19-vuotias Stephen Corley kertoi AFP:lle aikovansa pitää tilaisuudessa kasvomaskia, jos niin vaaditaan.

– Tällainen tilaisuus tulee kerran elämässä. En aio missata mahdollisuutta Trumpin näkemiseen vain siksi, että en haluaisi käyttää maskia.