Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Väylävirasto luopui Väylä-oheisnimestään, jota oikeusasiamies piti lainvastaisena

Väylävirasto on ilmoittanut luopuneensa Väylä-oheisnimestään, jota eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen piti lainvastaisena viime joulukuussa antamassaan päätöksessä. Asiasta kertoo oikeusasiamies tiedotteessa.

Päätöksen jälkeen Väylävirasto oli oikeusasiamiehen pyynnöstä ilmoittanut toimista, joihin se asiassa ryhtyy. Oikeusasiamies ei kuitenkaan pitänyt alkuperäistä ilmoitusta riittävänä. Oikeusasiamiehen mukaan Väylävirasto ei ollut ottanut kantaa siihen, miten Väylä-oheisnimi tai vain kyseisen sanan sisältävä logo toteutti kansalliskielten tasapuolisen kohtelun vaatimuksen.

Nyt Väylävirasto on kertonut uusineensa graafisen ohjeistonsa ja luopuneensa Väylä-oheisnimen käytöstä. Oikeusasiamiehen mielestä Väyläviraston lopulta tekemät toimenpiteet ovat asianmukaisia eikä asia enää vaadi laillisuusvalvojan jatkotoimia.

Jääskeläinen moitti joulukuisessa päätöksessään ongelmallisia nimiä liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) hallinnonalalla. Moitteita saivat Väylä-oheisnimen lisäksi Liikenne- ja viestintäviraston Traficom-oheisnimi sekä liikenteenohjausyhtiö Traffic Management Finlandin pelkästään englanninkielinen nimi. Nimistä oli tehty oikeusasiamiehelle useita kanteluita.

Entinen Liikennevirasto muuttui Väylävirastoksi vuoden 2019 alussa, kun LVM:n alaisia virastoja myllättiin uusiksi.

Kielenhuoltajan mielestä Väylävirasto on kelpo nimi

Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) mielestä Väyläviraston tapaus havainnollistaa, miten tärkeää julkishallinnon nimien suunnittelussa on ottaa huomioon nimien toimivuus ja lainsäädännön vaatimukset.

Kotuksen mukaan Väylävirasto – Trafikledsverket on hyvä esimerkki selkeästä viranomaisen nimestä, josta ei ole tarpeen muodostaa oheisnimeä.

– Sekä suomen- että ruotsinkielinen nimi ovat lyhyitä ja helppokäyttöisiä, kertovat olennaista tietoa viranomaisen toiminnasta, ja sisältävät jälkiosan (virasto/verket), joka kertoo yksiselitteisesti, että kyseessä on julkishallinnon viranomainen, Kotus toteaa tiedotteessa.