Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Islannin istuvalle presidentille murskavoitto vaaleissa

Islannin istuva presidentti Gudni Johannesson valittiin ylivoimaisella ääntenenemmistöllä jatkamaan tehtävässään. Lauantaina pidetyissä vaaleissa hän keräsi peräti 92 prosenttia äänistä.

– Tämä on minulle kunnia. Pidän vaalitulosta osoituksena siitä, että islantilaiset ovat hyväksyneet tapani hoitaa tätä virkaa, Johannesson sanoi jo ääntenlaskun aikana uutistoimisto AFP:lle.

Myös vaaleja edeltävät mielipidemittaukset ennustivat Johannessonille jättivoittoa. Prosenttiosuudet liikkuivat 90:n ja 94:n välillä. Presidentin haastoi liikemies ja oikeistoaktivisti Gudmundur Franklin Jonsson, 56.

Gudni Johannesson on 52-vuotias entinen historian professori, joka valittiin ensi kerran presidentin tehtävään 2016. Islannissa presidentin nelivuotisten virkakausien määrää ei ole rajoitettu.

Islannissa presidentillä ei ole merkittäviä valtaoikeuksia, mutta hän voi esimerkiksi käyttää veto-oikeutta lakialoitteisiin.