Tulli takavarikoi kevään aikana ennätysmäärän nikotiinituotteita

Koronapandemia on vaikeuttanut nuuskan kaltaisten tuotteiden maahantuontia, mikä selittää osin määrän kasvua. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Tulli kertoo takavarikoineensa kevään aikana ennätysmäärän nikotiinivalmisteita rahti- ja postiliikenteestä sekä satunnaisesta matkustajatuonnista.

Koronapandemia on vaikeuttanut nuuskan kaltaisten tuotteiden maahantuontia, mikä selittää osin määrän kasvua.

– Kevään aikana olemme takavarikoineet lähes 300 lähetystä. Viime vuonna samaan aikaan vastaava luku oli alle kymmenen, valvontajohtaja Hannu Sinkkonen kertoo Tullin tiedotteessa.

Tulli varoittaa maahantuotavien nuuskan kaltaisten tuotteiden korkeista nikotiinipitoisuuksista, sillä verkkokaupasta tilaaja tai matkustaja ei voi tietää valmisteen todellista nikotiinin määrää. Tullilaboratorion tutkimusten mukaan posti- ja rahtilähetyksissä on epätasalaatuisuutta. Pitoisuudet ovat olleet korkeampia tai jopa 40 prosenttia pienempiä kuin ilmoitettu.

– Koska nikotiinivalmisteet eivät ole pitoisuuksiltaan tasalaatuisia, niiden myyntiä ja käyttöriskiä voisi verrata esimerkiksi lääkeväärennöksiin. Ostaja ei voi luottaa pakkausselosteen tai kauppapaikan tietoihin. Käyttäjä ottaa tietoisen terveysriskin käyttäessään valmistetta, Sinkkonen varoittaa.

Nuuskaa takavarikoitiin viime vuonna hieman alle 5 000 kiloa, mikä on yli kaksinkertainen määrä parin vuoden takaiseen tilanteeseen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut