Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain Portlandissa kerrotaan mielenosoittajien kaappauksista – viranomaiset haluavat liittovaltion joukot pois kaupungista

Yhdysvaltojen Oregonin osavaltiossa sijaitsevassa Portlandissa kaupungin viranomaiset ovat vaatineet presidentti Donald Trumpin hallintoa vetämään liittovaltion joukot pois kaupungista, kirjoittaa muun muassa Washington Post .

Liittovaltion joukkojen on kerrottu muun muassa ajavan kaupungissa tunnuksettomilla autoilla ja kaappaavan mielenosoittajia kaduilta. Mielenosoittajia kohti on myös nähty käytettävän kyynelkaasua sekä ammuttavan kumiluoteja.

Osavaltion demokraattikuvernööri Kate Brown näkee joukkojen toimet räikeänä vallan väärinkäyttönä, kirjoittaa New York Times .

Washington Postin mukaan Portlandin demokraattipormestari Ted Wheeler on viitannut joukkoihin Trumpin "henkilökohtaisena armeijana".

Liittovaltion edustajat ovat puolustautuneet sillä, että heidän toimintansa on lainmukaista sekä tarpeellista rauhoittamaan kaupungissa kauan jatkuneita levottomuuksia.

"Yksi veti piponi silmilleni, jotta en näkisi mitään"

Mielenosoituksiin osallistunut Mark Pettibone, 29, on kuvaillut useille medioille kaappauksia. Hän kertoi, että keskiviikkoaamuyönä paikallista aikaa neljä maastoväreihin pukeutunutta hyppäsi ulos tunnuksettomasta ajoneuvosta.

Heillä ei Pettibonen mukaan ollut mitään merkkejä, joista heidät olisi tunnistanut.

– Yksi viranomaisista sanoi, että kaikki on ok, kaikki on ok, tarttui minuun ja heitti minut pakettiautoon. Yksi veti piponi silmilleni, jotta en näkisi mitään, Pettibone sanoi New York Timesin mukaan.

Pettibonen mukaan hänelle ei kerrottu, miksi hänet pidätettiin tai syytettiinkö häntä rikoksesta. Pettibone kertoo, että hänet vietiin liittovaltion oikeustalolle, jossa häntä pidettiin kaksi tuntia ennen vapauttamista.

Osavaltion yleisradion Oregon Public Broadcastingin mukaan mielenosoittajia on otettu kiinni tällä tavalla ainakin tiistaista alkaen. Lähes tuhat ihmistä osoitti Portlandissa mieltään perjantaina liittovaltion joukkojen toimia vastaan, yleisradio kertoo.

50 vuorokautta mielenosoituksia

Perjantaina liittovaltion tulli- ja rajavartiolaitos CBP ilmoitti tiedotteessa olevansa vastuussa pidätyksistä. Washington Postin mukaan CBP sanoi, että heille työskentelevät olisivat olleet tunnistettavissa. Uutistoimisto AFP kirjoittaa, että liittovaltion laajaa läsnäoloa on perusteltu muun muassa rakennusten suojelulla.

New York Timesin mukaan taustalla on Trumpin päätös lähettää liittovaltion joukkoja eri kaupunkeihin, joissa mielenosoitukset ja levottomuudet ovat jatkuneet pitkään. Joukkoja on myös Seattlessa ja Washingtonissa.

Levottomuudet ovat jatkuneet Portlandissa erityisen sitkeästi. New York Times kirjoittaa, että kaupungissa oli perjantaina osoitettu mieltä 50 päivää putkeen sen jälkeen, kun mustaihoinen George Floyd kuoli Minneapolisissa poliisin käsissä toukokuun lopussa. Poliisi on saanut syytteet, jotka vastaavat Suomessa lähinnä tappoa.

Rasismia ja poliisin harjoittamaa väkivaltaa vastustavat mielenosoitukset levisivät Floydin kuoleman jälkeen nopeasti ympäri Yhdysvaltoja ja maailmaa.