Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump uhkasi lähettää sotilasasuisia viranomaisia tukahduttamaan rasisminvastaisia mielenosoituksia

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump uhkasi maanantaina lähettää lisää sotilasasuisia viranomaisia yhdysvaltalaiskaupunkeihin tukahduttamaan rasismia vastustavia mielenosoituksia.

Hän väitti sen olevan tarpeellinen turvallisuustoimi, mutta presidentin kriitikot ovat pitäneet uhkausta vaalivuoteen liittyvänä poliittisena tempauksena.

Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusvirasto DHS lähetti viime viikolla sankoin joukoin rajavartiopoliiseja ja liittovaltion sheriffejä Oregonissa sijaitsevaan Portlandiin. Trump kertoi sittemmin voivansa tehdä samoin muiden demokraattijohtoisten kaupunkien kohdalla.

Trump julisti, että hänen uhkaustaan koskevia kaupunkeja johtavat erittäin liberaalit demokraatit ja radikaali vasemmisto.

– Aion tehdä jotain, sen voin kertoa teille, koska me emme jätä New Yorkia ja Chicagoa ja Philadelphiaa, Detroitia ja Baltimorea, hän sanoi.

Lehtitietojen mukaan DHS valmistelee lähettämään yhteensä 150 puolisotilaallisten joukkojen jäsentä Chicagoon. Poliisi on ottanut Chicagossa yhteen Kristoffer Kolumbuksen patsaan kaatamista yrittäneiden mielenosoittajien kanssa.

Uutistoimisto AFP mainitsi erillisenä asiana, että paikallisten medioiden mukaan kaupungissa oli viikonlopun aikana joutunut ampumisen uhriksi yhteensä 63 ihmistä ja 12 oli saanut surmansa.

Kotimaan turvallisuudesta vastaava ministeri uhitteli Foxilla

DHS kertoi tiedotteessa, ettei se kommentoi mitään operaatioita, joiden yksityiskohtien väitetään vuotaneen. Kotimaan turvallisuudesta vastaava ministeri Chad Wolf kuitenkin uhitteli aiemmin Fox Newsilla.

– Emme tarvitse kutsua osavaltiolta, osavaltion pormestareilta tai osavaltion kuvernööreiltä tehdäksemme työmme. Me aiomme tehdä sen, pitävät he meidän siellä olostamme tai eivät, Wolf julisti.

Trumpin päätös tuoda liittovaltion lainvalvontaviranomaisia puuttumaan paikallisiin mielenosoituksiin on aiheuttanut suuttumusta ja epäilyjä tapahtumien laillisuudesta.

Maanlaajuinen mielenosoitusten aalto alkoi sen jälkeen, kun musta mies George Floyd kuoli toukokuun lopulla Minneapolisissa pidätystilanteessa. Trump on pyrkinyt toistuvasti maalaamaan mielenosoittajista kuvaa radikaalina vasemmistona, joka pyrkii tuhoamaan koko maan.

Trumpin on sanottu käyttävän mielenosoituksia hyväkseen, jotta hän saisi kosiskeltua konservatiivisia kannattajiaan marraskuisten presidentinvaalien alla.

Trumpin pyrkimykset "eivät voisi olla epäamerikkalaisempia"

Michiganin osavaltion oikeusministeri Dana Nessel kertoo Fox 17 -uutiskanavan mukaan, ettei Trumpin poliittisesti motivoituneen uhkauksen taustalla ole yleisen terveyden tai turvallisuuden suojaaminen.

Nesselin mukaan Trump käyttää asemaansa nuijana, jolla hän rankaisee niitä, jotka osoittavat perustuslain mukaisesti mielipiteitään, jotka ovat Trumpin omien mielipiteiden vastaisia.

– Olemme lakien valtio ja presidentin pyrkimykset pelotella yhteisöjämme uhkauksilla väkivallasta eivät voisi olla epäamerikkalaisempia, hän sanoi uutiskanavan mukaan.

Maanantaina Atlantan, Washingtonin, Seattlen, Chicagon, Portlandin ja Kansas Cityn pormestarit kertoivat kirjeessä Wolfille ja oikeusministeri William Barrille, että kutsumattomien puolisotilaallisten joukkojen tulo kaupunkiin on perustuslain vastaista.

– On huolestuttavaa, että liittovaltion lainvalvontaa otetaan käyttöön poliittisia tarkoituksia varten, pormestarit kirjoittivat.

Kuvernööri vertasi salaisen poliisin toimintaan

Portlandissa liittovaltion joukkojen on muun muassa kerrottu ajavan tunnuksettomilla autoilla ja ottavan mielenosoittajia kiinni ilman selityksiä. Monet kiinni otetuista ovat päässeet vapaaksi, mutta muun muassa Oregonin kuvernööri Kate Brown ja paikalliset senaattorit ovat verranneet viranomaisten toimia sortavien hallintojen salaisten poliisien toimintaan.

Oregonin osavaltion oikeusministeri Ellen Rosenblum hakee liittovaltion viranomaisille lähestymiskieltoa mielenosoittajia kohtaan. Rosenblumin mukaan joukot ovat laittomasti pidättäneet mielenosoittajia muun muassa ottamalla heitä kiinni tunnuksettomiin autoihin.

Lähestymiskiellon avulla joukot eivät voisi tehdä enempää pidätyksiä. Portlandin viranomaiset ovat jo aiemmin vaatineet presidentti Trumpin hallintoa vetämään joukot pois kaupungista.