Virheellinen sijaintitieto viivästytti pelastajien pääsyä Parkanoon 13 minuuttia – poliisi ei välttämättä olisi saapunut onnettomuuspaikalle nopeammin

Viime torstaina Parkanossa sattuneen kuolonkolarin takia lähetetyt pelastusyksiköt päätyivät aluksi väärään kuntaan. Virhe johtui Hätäkeskuslaitoksen ohjaus- ja ennakoinnin johtajan Teemu Lehden mukaan inhimillisestä virheestä paikannustietojen tarkistamisessa.

– Alustavan selvityksen perusteella hätäpuheluun vastannut päivystäjä paikansi hätäpuhelun, mutta tämä ensimmäinen paikannustieto on heittänyt kymmeniä kilometrejä. Päivystäjä on tämän paikannustiedon perusteella merkinnyt tapahtumapaikan. Hän ei suullisesti varmistanut paikkaa ilmoittajalta, Lehti kertoo.

Ensimmäiset pelastusyksiköt hälytettiin virheen johdosta noin 70 kilometrin päähän onnettomuuspaikasta. Lehden mukaan sijaintitietojen selvittäminen on usein hätäpuhelujen vaativin osa-alue. Parkanon onnettomuuden aikaan tilanne hätäkeskuksessa on ollut erittäin kiireinen.

– Emme varsinaisesti seuraa, kuinka paljon virheellisiä paikkatietoja tulee, mutta varmasti päivittäin on tilanteita, joissa tapahtumapaikan määrittämisessä on haasteita. Tapahtumapaikan määrittäminen perustuu aina ilmoittajan kertomaan sekä teknisesti saataviin sijaintitietoihin. Onneksi Parkanon tapaisia tapauksia sattuu vain hyvin harvoin, Lehti sanoo.

Asiasta tehdään Lehden mukaan perinpohjainen selvitys kesän aikana.

Poliisin yksiköt eivät välttämättä olisi saapuneet kuolonkolarin tapahtumapaikalle kovinkaan paljon nopeammin, vaikka hätäkeskuksen saama sijaintitieto olisi ollut tarkempi, poliisin tiedotteessa todetaan. Väärä sijaintitieto ei myöskään vaikuta rikostutkintaan.

Poliisi tutkii onnettomuutta ainakin törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja kahtena törkeänä kuolemantuottamuksena.

Parkanon kolarissa kuoli kaksi ihmistä ja kaksi sai vakavia vammoja, kun raskas ajoneuvo kolaroi kahden henkilöauton kanssa.

Hätäkeskuksen virheellisestä paikkatiedosta kertoi ensimmäisenä Yle .

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut