Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Stalinin vainojen uhrien tutkijalle 3,5 vuoden vankeustuomio seksuaalisesta hyväksikäytöstä – ihmisoikeusjärjestö vakuuttunut Juri Dmitrijevin syyttömyydestä

Petroskoissa oikeusistuin on langettanut venäläiselle historioitsijalle Juri Dmitrijeville 3,5 vuoden vankeustuomion kiistanalaisessa seksuaalista hyväksikäyttöä koskevassa asiassa, kertoi Dmitrijevin asianajaja.

Oikeus katsoi Dmitrijevin syyllistyneen adoptiotyttärensä seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Dmitrijev on kiistänyt syyllistyneensä tähän.

Syyttäjä oli vaatinut tuomiota myös muun muassa laittomasta aseen hallussapidosta, mutta tästä syytteestä Dmitrijev vapautettiin.

Puolustusasianajaja sanoi oikeudenkäynnin jälkeen, ettei ole saanut vielä tuomiota kirjallisena. Hänen mukaansa on mahdollista, että Dmitrijev pääsisi vapaaksi jo syyskuussa vietettyään ennen oikeudenkäyntiä pitkän ajan tutkintavankeudessa.

Ihmisoikeusjärjestö Memorialin mukaan syyte Dmitrijeviä vastaan on osa toisinajattelijoiden kurinpalautusta.

– Ei ole epäilystäkään, etteikö Dmitrijev ole syytön. Mutta totuus menneisyydestä ei sovi valtion historialliseen kertomukseen, Memorial sanoi ennen tuomion julistamista.

Oikeutta käytiin suljettujen ovien takana. Oikeustalolle oli venäläisen uutistoimiston Interfaxin mukaan kerääntynyt satakunta Dmitrijevin tukijaa.

Sandarmohin uhrien hautapaikan löytäjä

Dmitrijev pidätettiin vuonna 2016 lapsipornografiaa koskevin syytöksin. Tuomioistuin vapautti hänet vuonna 2018, mutta hänet pidätettiin pian uudelleen.

Syyttäjän mukaan tapaus perustui todisteisiin eikä politiikkaan. Syyttäjä vaati Dmitrijeville 15 vuoden vankeusrangaistusta.

64-vuotias Dmitrijev löysi ja kartoitti Luoteis-Venäjän Sandarmohista Stalinin aikakauden haudan, johon on haudattu tuhansia ihmisiä. Sandarmoh sijaitsee lähellä Karhumäkeä.

Kreml on ilmoittanut, ettei sillä ole osallisuutta oikeusjuttuun.

Dmitrijevin kannattajat hänen kotimaassaan ja ulkomailla ovat sanoneet, että Dmitrijeviä vastaan nostettu oikeusjuttu on yritys rangaista historioitsijaa, joka on kiinnittänyt huomiota yhteen Venäjän historian pimeimpään ajanjaksoon.