Kiina on ampunut avaruusraketin kohti planeetta Marsia. Torstaina matkaan lähteneessä raketissa on miehittämätön luotain ja mönkijä. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, ne tutkivat Mars-planeetan pintaa.
Kiinan Mars-operaatio on lähes samanaikainen Yhdysvaltain vastaavan Mars-lennon kanssa. Suurvallat vievät näin kilpailunsa etäiseen avaruuteen asti.
Molemmat maat hyödyntävät ajanjaksoa, jolloin Maa ja Mars sijaitsevat suotuisasti mahdollisimman lyhyelle matkalle. Yhdysvaltain Mars-raketti on määrä laukaista 30. heinäkuuta.
Yhdysvallat on lähettänyt Marsille neljä mönkijää 1990-luvun lopusta lähtien.
– Koska tämä on Kiinan ensimmäinen yritys lentää Marsiin, en odota hankkeelta mitään sellaista merkittävää, jota Yhdysvallat ei olisi jo tehnyt aiemmilla Mars-lennoillaan, arvioi astronomi Jonathan McDowell, joka työskentelee Harvard-Smithsonian astrofysiikan keskuksessa.
Muillakin mailla on Mars-hankkeita. Arabiemiirikunnat laukaisi maanantaina avaruuteen anturin, jonka on määrä kiertää Marsia saavuttuaan punaiselle planeetalle.
Sotilaat johtavat avaruusohjelmaa
Kiinan Hainanin saarelta nyt laukaistun Tianwen-1- aluksen odotetaan saapuvan perille helmikuussa 2021 seitsemän kuukauden ja 55 miljoonan kilometrin matkan jälkeen. Raketin nimi on suomennettuna "Kysymyksiä taivaalle". Nimi viittaa vanhaan runoon, jossa on avaruutta koskevia säkeitä.
Kiina on sijoittanut miljardeja dollareita sotilaiden johtamaan avaruusohjelmaansa.
– Kiinan liittyminen (Mars-kisaan) muuttaa tilannetta, jota Yhdysvallat hallitsi puolen vuosisadan ajan, arvioi Kiinan avaruusohjelmaan erikoistuneen GoTaikonauts.com-yhtiön riippumaton analyytikko Chen Lan.
Kiinan avaruusohjelma on edistynyt nopeasti viime vuosikymmenen aikana sen jälkeen, kun maa lähetti ihmisen avaruuteen vuonna 2003.
Aasian suurvallan uskotaan olevan valmis avaruusaseman kokoamiseen Maan kiertoradalle vuoteen 2022 mennessä.
Kiina on jo lähettänyt kaksi mönkijää Kuuhun. Toinen näistä lennoista teki Kiinasta ensimmäisen maan, joka suoritti onnistuneen laskeutumisen Maahan näkymättömälle Kuun kääntöpuolelle.