Kaliforniassa mitattiin mittaushistorian korkeimpiin kuuluva kuumuus, Kuolemanlaaksossa yli 54 asteen pätsi

Kalifornian Kuolemanlaaksossa, Racetrack Playan aavikkoalueella on itsekseen liikkuvia, "purjehtivia kiviä". AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvalloissa on mahdollisesti rekisteröity korkein maapallolla koskaan mitattu lämpötila. Kuolemanlaaksossa Kaliforniassa sijaitseva automaattinen mittausasema tilastoi sunnuntaina 54,4 asteen kuumuuden.

Mittaushistoriaan mahtuu kaksi kuumempaakin tulosta, mutta kummankin oikeellisuus on myöhemmin kyseenalaistettu. Vuonna 1913 Kuolemanlaaksossa mitattiin 56,7 astetta, mutta myöhemmin on arveltu alueella pyörineen hiekkamyrskyn vääristäneen tuloksia.

Kebilissä Tunisiassa rekisteröitiin heinäkuussa 1931 tasan 55 asteen helle, mutta tässäkin tapauksessa mittalaitteiden luotettavuus on myöhemmin kyseenalaistettu.

YK:n alainen Maailman ilmatieteen järjestö WMO ilmoitti maanantaina, että se aikoo vielä tarkistaa tuloksen, joten lämpötilaa ei voida vielä pitää virallisena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.