Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

WHO: Yli 12-vuotiaiden tulisi noudattaa samoja maskisuosituksia kuin aikuistenkin

Maailman terveysjärjestö WHO suosittaa, että yli 12-vuotiaita koskisivat samat suositukset kasvomaskien pitämiseen kuin aikuisiakin koronapandemian hillitsemiseksi.

Perjantaina päivitetyissä suosituksissaan WHO lisää, että samat säännöt ovat tarpeen varsinkin silloin, kun olosuhteet eivät salli metrin turvaetäisyyden noudattamista alueilla, joissa on laajalti koronatartuntoja.

WHO keräsi Unicefin kanssa joukon asiantuntijoita käymään läpi tutkimustietoa lasten osuudesta koronaviruksen leviämisessä sekä kasvomaskin käyttämisen hyödyistä lapsilla. Vähäisen tutkimustiedon vuoksi ei ole täysin selvää, kuinka paljon lapset vaikuttavat koronaviruksen leviämiseen.

Tiedoista kävi kuitenkin ilmi, että tartunnat leviävät teini-ikäisten kautta aktiivisemmin kuin pienten lasten kautta. Siksi kasvomaskin käyttämisen suositukset vaihtelevat ikäryhmittäin.

Niinpä WHO suosittelee 12-vuotiaita ja sitä vanhempia lapsia käyttämään kasvomaskia siinä missä aikuisiakin.

Terveysjärjestön mukaan alle 5-vuotiaiden ei tulisi käyttää kasvomaskia laisinkaan, koska maskit eivät ole turvallisia tai helppokäyttöisiä sen ikäisille.

Tietyissä tapauksissa 6–11-vuotiaiden on perusteltua käyttää maskia korkean tartuntariskin alueilla tai silloin, kun lapset ovat tekemissä ikäihmisten kanssa.

Ranskassa maskipakko kouluihin yli 11-vuotiaille

Ranskassa yli 11-vuotiaita koululaisia vaaditaan käyttämään kasvomaskia, kun koulut alkavat syyskuun alussa, maan opetusministeri kertoi.

Kasvomaskeja on käytettävä systemaattisesti sisätiloissa, eikä ainoastaan tilanteissa, joissa turvaetäisyyksiä ei voida pitää. Ulkona maskipakosta voidaan päättää paikallisesti, sanoi opetusministeri Jean-Michel Blanquer.

Hallitus lupaa tukea tapauskohtaisesti perheitä, joilla ei ole muuten varaa hankkia kasvomaskeja koulunkäyntiä varten, Blanquer kertoi perjantaina.

Maskipakko koskee 11–18-vuotiaita oppilaita. Koulut aukeavat Ranskassa 1. syyskuuta.

Opetusministeri on torjunut joidenkin opettajien ammattiliittojen tekemän ehdotuksen, että koulujen avaamista olisi lykätty lisääntyneiden koronatartuntamäärien vuoksi.

Torstaina maassa vahvistettiin 4 700 uutta koronatartuntaa, mikä oli huomattava nousu sitä edeltäneen päivän lukemiin.

Ranskassa tartuntojen kasvua on yritetty rajoittaa muun muassa kasvomaskeilla. Noin kolmannes maan kaupungeista on jo määrännyt kasvomaskit pakolliseksi ulkoalueilla, joilla turvaetäisyyksiä ei voida pitää. Joissain kaupungeissa, kuten Nizzassa, maskia on pidettävä aina ulkona oltaessa.

Etelä-Koreassa eniten uusia koronatartuntoja sitten maaliskuun

Etelä-Koreassa rekisteröitiin 324 uutta koronavirustartuntaa, mikä on korkein luku sitten maaliskuun, kertoi yleisradioyhtiö BBC perjantaina.

Etelä-Koreaa on pidetty yhtenä parhaiten koronaviruspandemiasta selvinneistä maista, mutta nyt viruksen toinen aalto näyttäisi saapuneen maahan.

Viranomaiset ovat jo sulkeneet muun muassa kaikki museot, yökerhot ja karaoke-baarit uudelleen. Tartuntojen määrän nousun myötä harkitaan toimien kiristämistä edelleen muun muassa kieltämällä kaikki kymmentä ihmistä suuremmat kokoontumiset ja sulkemalla koulut.

Etelä-Koreassa on kuollut viruksen seurauksena 304 ihmistä. Väkilukuun suhteutettuna koronakuolemia on kuusi miljoonaa asukasta kohti, kertoo Worldometer -tilastosivusto. Suomessa vastaava luku oli perjantaina 60.