Presidentti Niinistö Ylellä: Tiedustelin Putinilta, voisiko Navalnyin siirtää Saksaan

Presidentti Sauli Niinistö saapumassa Ykkösaamun haastatteluun Ylen Mediataloon lauantaina. -KOIVISTO ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

Iiro-Matti Nieminen, Olli-Pekka Paajanen / STT

Presidentti Sauli Niinistö kertoo tiedustelleensa eilen Venäjän presidentiltä Vladimir Putinilta, voisiko oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin siirtää Saksaan. Niinistö kertoi asiasta Ylen TV1:n Ykkösaamun haastattelussa.

– Minulle tuli selväksi presidentti Putinilta, että hän ei nähnyt minkäänlaista poliittista tai muuta kuin terveydellistä estettä siirtoon, Niinistö kertoi.

Navalnyia kuljettanut ambulanssilento saapui aamulla Berliiniin Lounais-Siperian Omskista. Navalnyi on parhaillaan Berliinin Charite-sairaalassa hoidettavana.

Lääkärin lupa Navalnyin siirtoon heltisi eilen sen jälkeen, kun koneen mukana saapuneet saksalaiset lääkärit olivat tutkineet Navalnyin. Aikaisemmin venäläissairaala kielsi potilaan siirtämisen. Tuolloin sairaalan johtava lääkäri perusteli siirtokieltoa sillä, että Navalnyilla olisi aineenvaihduntahäiriö, joka voisi entisestään pahentua lentomatkalla.

Niinistö keskusteli eilen myös Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa Navalnyin tapauksesta.

– Merkelin kanssa puhuimme, että otan sen (Aleksei Navalnyin siirron Saksaan) esille. Putinin kanssa ei ollut siitä asiasta tainnut kukaan käydä keskusteluja kummemmin, Niinistö sanoi.

44-vuotiaan Navalnyin kerrottiin vaipuneen koomaan sen jälkeen, kun hän sairastui äkillisesti lennolla Tomskista Moskovaan torstaina. Lento teki sairastumisen takia hätälaskun Omskiin.

Navalnyin tukijat epäilevät tämän joutuneen myrkytetyksi. Omskilaisen sairaalan mukaan Navalnyin veri- ja virtsakokeissa ei havaittu jälkiä myrkystä.

"Valko-Venäjällä saatetaan tarvita ulkopuolista neuvotteluapua"

Niinistö keskusteli eilen Putinin ja Merkelin kanssa myös Valko-Venäjän tilanteesta.

Valko-Venäjällä on ollut laajoja mielenosoituksia sen jälkeen, kun Aleksandr Lukashenko julistettiin kuudennen kerran presidentinvaalien voittajaksi, tällä kertaa 80 prosentin ääniosuudella. Kahden viikon takaisia vaaleja pidetään vilpillisinä.

Niinistön mukaan Putinilla ja Merkelillä kummallakin oli selkeä näkemys siitä, että nyt pitää rakentaa keskusteluyhteyksiä.

– Niin, että Valko-Venäjällä syntyy Lukashenkon ja opposition välillä yhteyttä, mutta että tarvittaessa autetaan niin paljon kuin mahdollista myöskin ulkopuolelta. Siis Venäjä ja EU yhdessä, Niinistö sanoi Ylelle.

Niinistön mukaan keskeistä on, miten Valko-Venäjällä sisäisesti keskustelut lähtevät liikkeelle tai lähtevätkö ylipäätään ollenkaan.

– Syntyykö siellä selvää demokratian edistämiseen tähtäävää keskustelua ja pyrkimystä yhdessä?

Niinistön mukaan Valko-Venäjän tilanteessa saatetaan tarvita myös ulkopuolista keskustelu- ja neuvotteluapua. Hänen mukaansa on mahdollisuus, että EU ja Venäjä jatkavat keskusteluja ja pyrkivät vetämään niihin mukaan myös Valko-Venäjän tahot.

Niinistöltä kysyttiin, voisiko Suomi olla tässä jollakin tavalla aloitteellinen.

– Sellainen ei ole nyt ollut millään tavalla esillä. Minusta on kaikkien etu se, jos nuo keskustelut saadaan käyntiin, Niinistö sanoi.

Hän sanoi tilanteen Valko-Venäjällä olevan jännittynyt ja arvioi, että välttämättä pahin ei ole ollenkaan ohitse.

– Esimerkiksi viikonlopun mielenosoitukset ja suhtautuminen niihin voi muuttaa paljonkin asioita vielä.

Niinistö haluaa välttää geopoliittiset jakolinjat

Niinistön mielestä olisi tärkeää, ettei Valko-Venäjän tilanteessa muodostu geopoliittisia jakolinjoja, kuten kysymystä siitä, onko Valko-Venäjä matkalla itään vai länteen.

– Valkovenäläiset eivät tunnu itse ottaneen tätä näkökulmaa jakolinjaksi, vaan kysymys on todella maan sisäisistä asioista ja demokratian puutteesta. Parempi ehkä, että sitä ei heille paljoa kaupatakaan miltään taholta.

Niinistön mukaan olisi hyvä, jos Valko-Venäjän oppositio löytäisi yhtenäisen linjan. Tällä hetkellä sellaista ei ole ollut näkyvissä, mutta jatkossa se olisi tarpeellinen, Niinistö arvioi.

– Minä nyt toivoisin, että tilanne etenisi niin, että keskusteluyhteydet aukeavat. Koska kaikki muut etenemistavat johtavat helposti verenvuodatukseen.

– Ilmiselvästi lopputulemana pitäisi olla se, että Lukashenko luovuttaa. Ja se voi olla tässä se paha lukko, Niinistö sanoi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut